«Κόκκινα» δάνεια αγροτών: Στα πρότυπα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ η διευθέτησή τους

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα επιμέρους άρθρα
10/12/2024
3' διάβασμα
kokkina-daneia-agroton-sta-protypa-rythmisis-lixiprothesmon-ofeilon-sti-dei-i-diefthetisi-tous-341208

Στα πρότυπα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών που θα συμπεριληφθεί με νομοθετική διάταξη στο ερανιστικό σχέδιο του ΥΠΑΑΤ, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΑΑΤ, στόχος του Θεσσαλού υπουργού είναι έως τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου και στις αρμόδιες επιτροπές τη Βουλής, έτσι ώστε στις αρχές του 2025 να είναι από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης που θα εισέλθει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Η νομοθετική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα επιμέρους άρθρα, όπου θα περιγράφεται η διαδικασία διευθέτησής τους.

Στις αρχές του 2025 αναμένεται η ψήφιση του ν/σ στη Βουλή που θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων 21.000 αγροτών και περίπου 750 συνεταιρισμών

Όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «ΥΧ» (δημοσιεύθηκε στις 29/12/2024) ο ΥΠΑΑΤ Κώστας Τσιάρας, «με τη ρύθμιση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, προβλέπεται ένα σημαντικό κούρεμα οφειλών που αφορά όχι μόνο τους τόκους, αλλά και μέρος του αρχικού κεφαλαίου, προκειμένου να ελαφρυνθεί το χρέος των συνεταιρισμών και να επιτραπεί η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους».

Ειδικότερα, η ρύθμιση, που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια, αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ, παράλληλα, θα προβλέπονται:

  • Η διαγραφή τόκων.
  • Η απομείωση του δανείου.
  • Η αναχρηματοδότηση του δανείου.
  • Η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.

Οι επικείμενες ρυθμίσεις αναμένεται να δώσουν ανάσα σε εκατοντάδες αγρότες και συνεταιρισμούς που επί χρόνια βρίσκονται «δέσμιοι» των «κόκκινων» δανείων. Μάλιστα, κύκλοι των συναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι υπάρχει αισιοδοξία πως αυτήν τη φορά η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών θα είναι επιτυχής, καθώς για πρώτη φορά στο τραπέζι των συνομιλιών, σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης, κάθισε η Τράπεζα της Ελλάδος ως βασικός συνομιλητής με τα συναρμόδια υπουργεία, τους εκπροσώπους τραπεζών και τον Ενιαίο Ειδικό Εκκαθαριστή.

Σημειώνεται ότι ρόλο ρυθμιστή των εν λόγω δανείων αναμένεται να αναλαμβάνουν πλέον οι servicers αντί του Ενιαίου Ειδικού Εκκαθαριστή. Πλέον, με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος, θα μπορούν να προχωρούν σε ολική διαγραφή των τόκων και κούρεμα του οφειλόμενου κεφαλαίου, ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία του αγρότη ή του συνεταιρισμού.

Παράλληλα, οι διαχειριστές θα συνεργάζονται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαθέτουν εμπειρία στις αγροτικές δανειοδοτήσεις, ώστε να αναχρηματοδοτούν τους οφειλέτες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας ρύθμισης και, παράλληλα, να επανέλθουν σε παραγωγική διαδικασία.