Κολάρο με GPS προστατεύει τα ζώα στα βουνά από τους λύκους στην Ισπανία

Κάθε χρόνο, οι επιθέσεις από λύκους κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στην ισπανική κτηνοτροφία, ενώ ειδικά στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, πολλοί κτηνοτρόφοι χρειάζονται λύσεις για να προστατεύσουν τα ζώα ελευθέρας βοσκής. Έτσι, η επιχειρησιακή ομάδα GELOB αποφάσισε να συμβάλει σε αυτό το ζήτημα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αναπτύσσοντας μία λύση επιτήρησης και προστασίας των ζώων, όπως ενημερώνει σχετικά το περιοδικό Agrinnovation.

Η GELOB, μαζί με την Ένωση Μικροκαλλιεργητών και Κτηνοτρόφων (UPA), το Πανεπιστήμιο Μαδρίτης «Βασιλιάς Χουάν Κάρλος», την εταιρεία τεχνολογίας «Digitanimal» και άλλους ειδικούς, ανέπτυξαν ένα κολάρο για τον έλεγχο των ζώων ελευθέρας βοσκής, ενώ ένα πρόσθετο πρότυπο εντοπίζει και παρεμποδίζει τις επιθέσεις λύκων.

Σύστημα συναγερμού και τεχνολογίες απώθησης των λύκων

Όπως αναφέρει η συντονίστρια του έργου, Paula Sanchez, το καινοτόμο κολάρο λειτουργεί ως GPS και συσκευή εντοπισμού. Το πρόσθετο σύστημα μπορεί να στείλει σήμα συναγερμού στο κινητό τηλέφωνο του κτηνοτρόφου, όταν η συμπεριφορά του ζώου, η θερμοκρασία του ή οι παλμοί της καρδιάς του έχουν αλλάξει και ίσως να λαμβάνει χώρα επίθεση.

Πάνω από 800 αγρότες έχουν υποδεχθεί θερμά τον έλεγχο μέσω τεχνολογίας GPS, μερικοί μάλιστα και νέοι σε ηλικία. Οι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν ενημερωτικές συνεδριάσεις, όπου δοκίμασαν και το κολάρο.

Η κα Sanchez επισημαίνει: «Επειδή τα ζώα μας βόσκουν στα βουνά, μπορεί να χρειαστούμε πολλή ώρα για να ανταποκριθούμε. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε δοκιμάσει την επιλογή της απώθησης με φώτα LED ή με (υπερηχητικούς) ήχους που μπορούν να διώξουν μακριά τους λύκους, χωρίς να ενοχλήσουν, ταυτόχρονα, τα ζώα. Είχαμε καλύτερα αποτελέσματα με ηχητικό που αναπαράγει το γαύγισμα σκύλου, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ώστε το πρωτότυπο να γίνει ένα εμπορεύσιμο προϊόν».

Τέλος, όπως αναφέρει το κείμενο, γνωρίζοντας την τοποθεσία των ζώων και το μέρος που αρέσκονται να βόσκουν, το κολάρο βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου, επιτρέπει την καλύτερη χρήση των βοσκότοπων και βελτιώνει την παραγωγικότητα.