Κομισιόν: Δεν αποζημιώνονται οι ντοματοπαραγωγοί για την Tuta absoluta

Στήριξη μόνο μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων σε μέλη οργανώσεων παραγωγών

Στη χρήση μέτρων και δράσεων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων από τις αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών, στο πλαίσιο εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων, παρέπεμψε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, αναφορικά με το ζήτημα της αποζημίωσης των ντοματοπαραγωγών από τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας της Τούτα (Tuta absoluta).

Το ερώτημα τέθηκε προς την Επιτροπή από τον ‘Έλληνα Ευρωβουλευτή, Μανώλη Κεφαλογιάννη, στις 12 Νοεμβρίου του 2019, ζητώντας έγγραφη απάντηση. Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες ντομάτας εξαιτίας του λεπιδόπτερου της Τούτα, φέρνοντας σε κατάσταση απόγνωσης τους καλλιεργητές, ειδικά της Κρήτης.

Μέσω της επιστολής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτούσε την επιτροπή αφενός «γιατί δεν έχει λάβει η χώρα μας κοινοτική συνδρομή για την Tuta absoluta» βάσει του θεσμικού πλαισίου (εκτελεστική απόφαση Κομισιόν 2011/868/ΕΕ) που αφορούσε τη χορήγηση κοινοτικής συνδρομής, σε άλλα κράτη μέλη, από την ΕΕ και στόχευε στην κάλυψη δαπανών για την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η Τούτα. Αφετέρου δε, ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτούσε εάν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τη συνδρομή που έχουν λάβει τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση επιβλαβών οργανισμών για τα φυτά ή τα αντίστοιχα προϊόντα.

Σύμφωνα με την απάντηση της επιτρόπου κας Κυριακίδου εξ ονόματος της Κομισιόν, την περασμένη εβδομάδα, «οι δυνατότητες συγχρηματοδότησης από την ΕΕ που παρέχονται στον φυτοϋγειονομικό τομέα προβλέπονται αρχικά για ελεγχόμενους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας ή για ορισμένους άλλους που έχουν ληφθεί υπόψη» με την ίδια να παραπέμπει στην τελευταία απόφαση που ελήφθη σε συμφωνία με τα κράτη-μέλη, όπου η Tuta absoluta δεν ρυθμίζεται πλέον ως επιβλαβής οργανισμός καραντίνας. Η κα Κυριακίδου στην έγγραφη απάντησή της παραπέμπει στη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων δράσης πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων από τα μέλη αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Μέτρα και δράσεις που επωφελούνται από την Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η οποία αντιστοιχεί στο 50% των επιχειρησιακών ταμείων των οργανώσεων παραγωγών.

Ακολουθούν οι δύο επιστολές:

Έλληνα Ευρωβουλευτή, Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου