Κομισιόν: Εισήγηση για μονοετή παράταση της άρσης των δασμών στις ουκρανικές εισαγωγές

Ταυτόχρονα, εισάγεται ένας μηχανισμός ασφαλείας για τη ρύθμιση των ροών, ώστε να θωρακιστούν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων αγροτών

Πρόταση υπέρ της ανανέωσης της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις εξαγωγές της Ουκρανίας προς την ΕΕ για ακόμη ένα έτος, ενισχύοντας, όμως, παράλληλα, την προστασία για τα ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ κατέθεσε η Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι αρκετές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι πλήττονται από αυτό το ευνοϊκό καθεστώς (σ.σ. σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2022) για τις ουκρανικές εισαγωγές και έχουν επιβάλει περιορισμούς σε αυτές.

Η εισήγηση της Κομισιόν για ετήσια παράταση της άρσης των δασμών για την Ουκρανία γίνεται, μεν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΕΕ για υποστήριξη της βαλλόμενης από τη Ρωσία χώρας για όσο χρόνο χρειαστεί, ωστόσο συνοδεύεται από προτεινόμενα μέτρα για τον περιορισμό οποιασδήποτε ανεξέλεγκτης αύξησης των ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών, μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών, οι οποίοι αυτή την περίοδο κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους πανευρωπαϊκά. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, «λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στην ΕΕ το 2022 και το 2023, τα ανανεωμένα αυτόνομα εμπορικά μέτρα (τα λεγόμενα ATM) περιλαμβάνουν έναν ενισχυμένο μηχανισμό προστασίας. Αυτό διασφαλίζει ότι θα μπορούν να ληφθούν γρήγορα διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση σημαντικών αναταραχών στην αγορά της ΕΕ ή στις αγορές ενός ή περισσότερων κρατών-μελών».

«Φρένο» έκτακτης ανάγκης

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, για τα πιο ευαίσθητα προϊόντα, όπως το κοτόπουλο, τα αβγά και η ζάχαρη, προβλέπεται ένα «φρένο» έκτακτης ανάγκης που θα σταθεροποιεί τις εισαγωγές στους μέσους εισαγωγικούς όγκους του 2022 και του 2023. «Εάν οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων υπερβούν αυτούς τους όγκους, οι δασμοί θα επανεισαχθούν για να διασφαλιστεί ότι ο όγκος των εισαγωγών δεν θα υπερβαίνει σημαντικά εκείνους των προηγούμενων ετών», διευκρινίζεται.