Κομοτηνή: 30 χρόνια μετά ήρθε ξανά η καμήλα «Ράντου»

Κομοτηνή: 30 χρόνια μετά ήρθε ξανά η καμήλα «Ράντου»

Την «Ράντου», την καμήλα έβγαλαν ξανά στην πλατεία και στους δρόμους οι «Ντιβιτζήδες» της Αιγείρου. Μετά από 30 χρόνια πέρασε από όλα τα σπίτια του χωριού χορεύοντας και σατιρίζοντας. Παλιότερα στο έθιμο συμμετείχαν μόνο άνδρες, τώρα άνδρες και γυναίκες, νέοι και νέες του χωριού, αλλά και επισκέπτες υπό τις οδηγίες του ακούραστου και πολύ κεφάτου χοροδιδάσκαλου, του κ. Χρήστου Γαντζίδη κινήθηκαν σε όλο τον οικισμό υπό τους ήχους της γκάιντας και του νταουλιού.

Η κα Ασημένια Μπουρνούδη στο πλευρό ενός Ντιβιτζή

Οι «Ντιβιτζήδες» ντύθηκαν με προβιές και φόρεσαν στο κεφάλι τους το «καούκι», που είναι καπέλο και μάσκα μαζί, φτιαγμένο, όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου η κα Ασημένια Μπουρνούδη, από κιτσιά, αρνίσιο μαλλί, στολισμένο με καθρεφτάκια και πολύχρωμες κορδέλες για τον ξορκισμό των πνευμάτων. Σύμφωνα με τον χοροδιδάσκαλό τους, τον κο Γαντζίδη στη μέση και τα πόδια οι «Ντιβιτζήδες» φορούν κουδούνια για να δημιουργούν θόρυβο όταν χορεύουν ή όταν τσακώνονται για να προκαλέσουν τον γέλιο. Αυτός ο θόρυβος, αλλά και ο θόρυβος της καμήλας, καθώς αυτή κουνιέται, συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη.

«Την τάισαν την καμήλα οι χωριανοί;» ρώτησε αστειευόμενη σήμερα η κα Πατρωνίδου τον αρχή-Ντιβιτζή και στο αρνητικό γνέψιμο του κάλεσε τους παρευρισκόμενους να την φιλοδωρήσουν…

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Τ.Κ., την κα Νανά Πατρωνίδου στο χωριό πολλοί ήταν αυτοί που θυμόταν το έθιμο, κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας. Χωρίς να παραλείψει να συγχαρεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο για την ωραία πρωτοβουλία και τους συμμετέχοντες, εξήγησε πώς η καμήλα περνούσε από όλες τις γειτονιές και ανήμερα την Πρωτοχρονιά βρισκόταν στην αυλή της εκκλησίας, όπου και μάζευε φιλοδωρήματα. «Την τάισαν την καμήλα οι χωριανοί;» ρώτησε αστειευόμενη σήμερα τον αρχή-Ντιβιτζή και στο αρνητικό γνέψιμο του κάλεσε τους παρευρισκόμενους να την φιλοδωρήσουν… Ήταν ένα από τα πολλά αστεία λογοπαίγνια της σημερινής όμορφης αναβίωσης.

Όπως σημείωσε η νεαρή σε ηλικία πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αιγείρου, η κα Μπουρνούδη το έθιμο διατηρήθηκε στον οικισμό μέχρι την δεκαετία του ’70 με καμηλιέρη τον κ. Δημήτρη Λαγαμτζή. «Είναι ωραίο που το θυμηθήκαμε και το παρουσιάζουμε, γιατί καλό είναι να γνωρίζουμε ό,τι έχει σχέση με την Παράδοση του τόπου μας» σημείωσε ικανοποιημένη από τους ρυθμούς και το κέφι της καμήλας, της «Ράντου» και των «Ντιβιτζήδων» με την ευχή ο θόρυβος των κουδουνιών να συντελέσει γρήγορα στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη.

Πηγή: ert.gr