Κομοτηνή: Δύσκολοι καιροί και για τους ιδιοκτήτες οπωροπαντοπωλείων

Κομοτηνή: Δύσκολοι καιροί και για τους ιδιοκτήτες οπωροπαντοπωλείων

Την ώρα του «ταμείου» συναντήσαμε τον Κιρ Μουμιν, ιδιοκτήτη οπωροπαντοπωλείου στην Κομοτηνή. «Δεν πήγαμε καλά», μας είπε, και στο ερώτημά μας, «και τα χαρτονομίσματα που κρατάτε στα χέρια;», απάντησε, «δεν είναι κέρδη. Οι υποχρεώσεις τρέχουν. Όλα θα πάνε για πληρωμές». Τη μειωμένη κίνηση λόγω lockdown καλούνται να «πληρώσουν» οι ελάχιστοι επαγγελματίες που έχουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές.

Όπως σημείωσε ο Κομοτηναίος επαγγελματίας, είναι λίγοι εκείνοι που κυκλοφορούν, λόγω του φόβου του κορονοϊού και των προστίμων. «Η κίνηση είναι πεσμένη στο μισό και πιο κάτω», λέει και κάνει το παράπονό του, «από τις έξι και μισή το πρωί στο πόδι, μέχρι το βράδυ στις οκτώ δεν είναι λίγος χρόνος, κι όμως πελάτες αραιά και πού, πολύ λίγοι.»

Ο έμπειρος λαχανοπώλης δεν κρύβει την αγωνία του για το μέλλον. Μιλά συγκρατημένα για το αύριο, καθώς, όπως λέει, στον δικό τους επαγγελματικό χώρο γίνεται αγώνας πολλών ταχυτήτων. «Τα market μπορούν και κάνουν την παράδοση κατ΄οίκον, για τις μικρές επιχειρήσεις, όμως, είναι όλα πιο δύσκολα. Ποιος θα πάει την παραγγελία; Ποιον θα αφήσεις στο πόστο σου, όταν ένα άτομο βρίσκεται όρθιο τόσες ώρες. Αλλά και οι παραγγελίες είναι μειωμένες, όταν δεν έχουν χρήματα οι πελάτες δεν έχουμε κι εμείς.»

Οι τιμές, τον ρωτάμε, «είναι ‘τσιμπημένες’;». «Όχι», απαντά, προσθέτοντας, «ίδιες με τις περσινές, και μερικά ίσως και πιο κάτω. Δεν αγοράζει ο κόσμος, από εκεί ξεκινούν όλα». Έτσι, όχι μόνο τα εισαγόμενα, αλλά και αυτά τα οποία προμηθεύεται από τους ντόπιους παραγωγούς, λαχανικά και φρούτα εποχής, είναι αναγκασμένος να τα πετάξει, αν παραμείνουν για  λίγο ακόμη απούλητα. «Δύσκολοι καιροί και για τους ιδιοκτήτες οπωροκηπευτικών», σημειώνουμε, «πολύ δύσκολοι», απαντά, και κλείνει το ταμείο.

Πηγή: ert.gr