Κομοτηνή: Κηπουροί junior καλλιεργούν λαχανικά στα νηπιαγωγεία τους

«Από το Σποράκι στο πιάτο μας» είναι ο τίτλος της δράσης που πραγματοποιούν με τους μαθητές τους νηπιαγωγοί στο 6ο και στο 11ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής. Πρόκειται για δράση που υλοποιείται σε συνεργασία μα τους «Σπορίτες» Ροδόπης από όπου προμηθεύτηκαν τους σπόρους.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η νηπιαγωγός Αγγέλλικα Δομπάζη τα παιδιά διδάσκονται βιωματικά τη σπορά, τη φροντίδα των φυτών τους και τέλος τη συγκομιδή των καρπών τους.

«Και τα δύο τα σχολεία, και τα έξι τμήματα συνεργάζονται και συμμετέχουν σ’ αυτή τη δράση που «τρέχει» αυτή την εβδομάδα» είπε και εξήγησε « Κάνουμε βιωματικές δράσεις με τα παιδιά, με τα σποράκια, φυτεύουμε, ετοιμάσαμε το λαχανόκηπο, φτιάξαμε ζαρντινιέρες και βάλαμε φυτά, όλοι έχουμε στις τάξεις μας σποράκια φυτεμένα, και παρακολουθούμε την πορεία τους. Όλα γίνονται βιωματικά, φυτεύουν, τσαπίζουν, παρακολουθούν το σποράκι που βγάζει τη ρίζα και περιμένουμε με πολύ ανυπομονησία να βγάλουν τους καρπούς και να τους φάνε» είπε.

Οι «Σπορίτες» της Ροδόπης με τα φυτά και τους σπόρους τους  στηρίζουν τη προσπάθεια των παιδιών

Οι κηπουροί junior συσκεύασαν αυτή την εβδομάδα σποράκια. «Θα τα πάρουν μαζί τους και θα τα σπείρουν στο σπίτι, στο μπαλκόνι, στο λαχανόκηπο οπουδήποτε έχουν τη δυνατότητα». Όπως τόνισε η κα Αγγέλικα Δομπάζη τα παιδιά είναι πάρα πολύ ενθουσιασμένα. Ανακαλύπτουν μόνα τους τη γνώση. Ενθουσιάζονται με το θαύμα της Φύσης , οπότε βάζουν ένα πολύ μικρό σποράκι στο χώμα ή στο βαμβάκι και σιγά – σιγά αυτό βγάζει τις ρίζες του. « Έχουν φυτεύσει μαρούλια, τα ποτίζουν, τα φροντίζουν,τα παιδιά είναι πάρα πολύ ενθουσιασμένα. Μαθαίνουν τα πάντα βιωματικά, χωρίς καμία πίεση» δήλωσε η δραστήρια νηπιαγωγός και εξήγησε ότι στόχοι μεταξύ άλλων είναι: Η επαφή με τη Φύση, το βασικότερο πράγμα για τον άνθρωπο. Η μύηση στην υγιεινή διατροφή, η παρατήρηση της ανάπτυξης του Φυτού, η αναγνώριση της αξίας του προσωπικού μόχθου, η μετάδοση των εμπειριών και του ενθουσιασμού των παιδιών στην οικογένεια.

Πηγή: ert.gr