Κόντρα Αντιπολίτευσης με Αυγενάκη για παρέμβαση στις Αυτοδιοικητικές εκλογές

Γενικεύεται η αντίδραση της αντιπολίτευσης και αγροτικών φορέων, για την υποστήριξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκη, προς τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα όπως καταγγέλλουν τα κόμματα και οι φορείς ο υπουργός εμφανίζεται να συνδέει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υπερψήφιση του Κ. Αγοραστού, με τη πορεία καταβολής κάποιων ενισχύσεων στους πληγέντες αγρότες

Ακολουθεί η επερώτηση του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

«Λίγες μέρες πριν το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία επλήγη από τις πρόσφατες ανυπολόγιστες φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση πιέζει τους πλημμυροπαθείς ψηφοφόρους να επιλέξουν τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις και έργα αποκατάστασης των περιοχών τους.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του από την περιοχή, συνέδεσε τις αποζημιώσεις και τα ευρύτερα μέτρα στήριξης με την επανεκλογή του απερχόμενου Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού: «Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε»[1].

O περιφερειάρχης δήλωσε επίσης πώς «στο έργο (αποκατάστασης) πρέπει να υπάρξει συνέχεια, να μη γίνει καμία διακοπή».

Ερωτάται η Επιτροπή

Πως σχολιάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκβιάζει τους ψηφοφόρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους;
Θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση;»

Διαβάστε παρακάτω την Ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

«Σε προεκλογική φιέστα για τον εκλεκτό του Μεγάρου Μαξίμου, κ. Αγοραστό, στην περιφέρεια Θεσσαλίας μετατράπηκε η ανακοίνωση των μέτρων για τους πλημμυροπαθείς αγρότες του θεσσαλικού κάμπου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε και αναπαράγεται σε επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρει: «Δεδομένων των εκλογών της Κυριακής, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε». Την παραπάνω φράση ανάρτησε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Αγοραστός.

Κύριοι εκλεκτοί του Μεγάρου Μαξίμου, η εκμετάλλευση του πόνου και της αγωνίας των πλημμυροπαθών δεν περιποιεί τιμή για κανέναν σας».

Ακολουθεί η ανακοίνωσή της η Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας

«Στις συσκέψεις του υπουργού στη Λάρισα, δεν καλέστηκαν η ΕΟΑΣΝΛ, που είναι ο κατεξοχήν συνδικαλιστικός φορέας των αγροτών, αλλά ούτε η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγροτών που μαζί διοργάνωσαν το μεγάλο συλλαλητήριο την προηγούμενη Πέμπτη.

Η επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στη Λάρισα και οι συναντήσεις που έκανε έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι εξυπηρετούσαν προεκλογικές σκοπιμότητες όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του. Όμως ο ρόλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να απαντάει, να δεσμεύεται και να δίνει λύσεις στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Αυτό είναι το κύριο και πρωτεύον ζήτημα για τους κατοίκους που έχουν χάσει τα σπίτια τους, για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους, την παραγωγή τους, τα μηχανήματα και τα ίδια τα χωράφια και τους στάβλους τους.

Στο πλαίσιο αυτό είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καλούμε το σύνολο των αγροτών – κτηνοτρόφων – μελισσοκόμων της Θεσσαλίας να μην εφησυχάζουν για τους εξής λόγους:

1) Δεν ειπώθηκε από τον υπουργό τίποτα συγκεκριμένο για το βασικό αίτημα που θέσαμε στις κινητοποιήσεις, με ποια έργα και ποιο χρονοδιάγραμμα θα αποστραγγιστεί το νερό από τα χωράφια και τι θα γίνει με τα χωράφια που δεν έχασαν μόνο τη φετινή χρονιά και παραγωγή αλλά δεν θα είναι καλλιεργήσιμα για την επόμενη ή και επόμενες χρονιές. Το μόνο που αναφέρθηκε γενικά και αόριστα ήταν ότι το θέμα της αποκατάστασης των χωραφιών έχει ανατεθεί στην κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής.

2) Δεν ξεκαθαρίστηκε με ποιον τρόπο θα γίνει η αποζημίωση που ζητάμε στην παραγωγή, τα ζώα αλλά και στο γεωργικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο και εξοπλισμό. Θα είναι στο 100% με βάση την πραγματική αξία (και όχι την αξία που ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ), από ποιους πόρους και πότε θα εξοφληθούν οι παραγωγοί;

3) Καθορίστηκαν προκαταβολές με χρονικό ορίζοντα το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Οι προκαταβολές με ποιο τρόπο θα δοθούν; Με επιτόπιους ελέγχους γεωπόνων του ΕΛΓΑ ή με βάση αεροφωτογραφίες του δορυφόρου Copernicus; Ζητάμε να υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόφλησης ολόκληρης της αποζημίωσης, καθώς και εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να μην υπάρχουν αδικίες που βιώσαμε στον Ιανό.

4) Δεν καθορίστηκε το ποσό αποζημίωσης και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί αν αυτό κυμανθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής οπότε, λαμβάνοντας υπόψη και τους κόφτες του ΕΛΓΑ, η προκαταβολή των 140 €/στρέμμα θα είναι και η τελική ανώτερη αποζημίωση για χιλιάδες αγρότες. Το ίδιο ασαφείς ήταν οι εξαγγελίες και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες που έχουμε στη Θεσσαλία (π.χ. μηδική, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες όπως μήλα, αμύγδαλα, φιστίκια κ.α., σταφύλια, κλπ).

Η ΕΟΑΣΝΛ ζητάει το ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες, π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 250 €/στρέμμα, συν το ενοίκιο, χωρίς κόφτες και άλλες απομειώσεις, υπολογισμένο με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και την τιμή πώλησης των προϊόντων χωρίς να προσμετράμε σε αυτό το ποσό τις εργατοώρες του ίδιου του παραγωγού.

5) Δεν απαντήθηκε το εύλογο ερώτημα: Οι αποζημιώσεις για το έγγειο κεφάλαιο και τον εξοπλισμό που θα περάσουν μέσω κρατικής αρωγής σε πόσο χρονικό διάστημα θα δοθούν στους δικαιούχους; Θα είναι στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι και πώς αυτό θα εκτιμηθεί;

6) Για τους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει το ζωικό κεφάλαιο, στάβλους, αρμεκτήρια, ζωοτροφές και εξήγγειλε αποζημίωση στο 100% και χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία; Το παράδειγμα που έφερε ο υπουργός για τα αντιχαλαζικά δίκτυα σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δαπανήσουν οι ίδιοι χρήματα για την επισκευή των ζημιών και την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου και μετά να προσκομίσουν τις αποδείξεις στην τράπεζα για να πληρωθούν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όμως ποιος κτηνοτρόφος έχει σήμερα αυτή τη δυνατότητα; Επιπρόσθετα δεν διευκρινίζεται αν η αγορά ζωικού κεφαλαίου αφορά σε παραγωγικά ζώα ή αρνιά ούτε αν και πόσο θα αποζημιωθούν για τη φετινή παραγωγή.

Καμιά συγκεκριμένη αναφορά δεν έγινε για την ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου και την αποζημίωση των μελισσοκόμων που, όπως και στους κτηνοτρόφους, τα προβλεπόμενα ποσά από τον κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι ψίχουλα.

Η Θεσσαλία έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή στον γεωργικό – κτηνοτροφικό – μελισσοκομικό τομέα, χρειαζόμαστε ξεκάθαρες απαντήσεις και ουσιαστική στήριξη αγροτών – κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων προκειμένου να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να μείνουμε στα χωριά μας.

Χρειάζεται επίσης άμεσα να ξεκινήσει η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν γίνει από τις πλημμύρες. Πολύ περισσότερο επειδή έφτασαν καταγγελίες από παραγωγούς που λένε π.χ. ότι χθες αποσύρθηκαν τα μηχανήματα που έκαναν την αποκατάσταση στον “Γκοσμπασανιότη” αλλά και σε άλλα σημεία του Ν. Λάρισας, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, με κίνδυνο σε επόμενη βροχόπτωση να έχουμε ξανά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή. Μπορεί να μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα αν ισχύει και για ποιο λόγο συνέβη;

Η ΕΟΑΣΝΛ το επόμενο διάστημα θα πάρει νέες πρωτοβουλίες ώστε να αναδείξουμε και να πετύχουμε ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που έχουμε σε συντονισμό με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και στα πλαίσια της ΠΕΜ. Είναι αιτήματα επιβίωσης που αν δεν ικανοποιηθούν, εκατοντάδες συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα αλλά και τα χωριά τους και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση.

Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση, να συμμετέχουν στις συσκέψεις και τις άλλες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, να δείξουμε με την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας ότι θα επιβάλουμε λύσεις προς όφελός μας!».