Κόντρα Λουξεμβούργου – τραπεζών για τις εγγυήσεις των αγροτικών δανείων

Κλιμακώνονται εν μέσω θέρους το ενδιαφέρον, αλλά και οι εντάσεις γύρω από τη ρευστότητα των αγροτικών επενδύσεων. Καθημερινά είναι τα τηλεφωνήματα παραγωγών στην «ΥΧ» που καλούν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους όρους και τις απλησίαστες εγγυήσεις που ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα, ώστε να τους χορηγήσουν δάνειο που θα τους επιτρέψει να καλύψουν την ιδία συμμετοχή τους, προκειμένου να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους σχέδιο.

Την ίδια στιγμή, οι αρρυθμίες του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, όπως παρουσιάστηκαν σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας την προηγούμενη εβδομάδα (Φύλλο 240, 5/6/2020) μεταθέτουν τις πρώτες πληρωμές για μετά το καλοκαίρι, τινάζοντας στον αέρα την υλοποίηση των επενδύσεων και προκαλώντας εκνευρισμό στους παραγωγούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» το ζήτημα της καθυστέρησης που υπήρξε με τις πρώτες πληρωμές προκαταβολών φαίνεται να διευθετείται. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να εγκρίνει τα ποσά που προβλέπονται για τα οριστικοποιημένα αιτήματα προκαταβολών στις περιφέρειες, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές.

«Αγκάθι» οι εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων

Ωστόσο, ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι εγγυήσεις που ζητούν τραπεζικά ιδρύματα για να χορηγήσουν δάνεια σε όσους δεν διαθέτουν την ιδία συμμετοχή. Όπως κατήγγειλε Θεσσαλός αγρότης τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της «ΥΧ», για να πάρει εγγυητική επιστολή ύψους 45.000 ευρώ αναγκάστηκε να βάλει εγγύηση εισπράξεις του ιδίου και μισθούς της συζύγου του. «Την ίδια στιγμή οι τόκοι τρέχουν και πληρώνουμε», σημείωσε ο ίδιος. Η ανωτέρω είναι μία από τις αρκετές περιπτώσεις παραγωγών που μας αναφέρουν ότι οι εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες προβλέπουν υψηλότατα ποσά, που στην περίπτωση της ιδίας συμμετοχής μπορεί να φτάνουν στο 50% του δανείου.

Τράπεζες: Έως 40% οι εξασφαλίσεις από τους δανειολήπτες

Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στον εθνικό φορέα εκπροσώπησης των τραπεζών για να θέσει το ανωτέρω ζήτημα, σε συνδυασμό με το δεδομένο ότι τόσο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων όσο και η Αναπτυξιακή Τράπεζα εγγυώνται το 80% των δανείων. Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής: «Δεν είναι απλά το 80% που αναφέρετε.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στην πιθανότητα που το σύνολο των δανείων που έχουν εκχωρήσει οι τράπεζες στους αγρότες δεν αποπληρωθεί, τότε οι τράπεζες θα πάρουν πίσω μόνο ένα μέρος των χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια πηγή, υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και της κυβέρνησης που προβλέπει ότι οι εξασφαλίσεις που θα ζητάνε τα ιδρύματα τα οποία θα χορηγούν δάνεια για Σχέδια Βελτίωσης δεν θα ξεπερνούν το 40% των δανείων.

ΕΤΕπ: Προτεραιότητα στις τράπεζες που χορηγούν δάνεια

Η «ΥΧ» έθεσε το ανωτέρω ζήτημα σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σε ερώτημά μας σχετικά με το αν προβλέπεται στις συμβάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τις τράπεζες κάποιο ανώτατο ποσοστό εγγυήσεων που μπορούν να ζητούν οι τελευταίες, η απάντηση ήταν αρνητική.

Στη συνέχεια, ρωτήσαμε πώς θα πρέπει να κινούνται οι τράπεζες στην περίπτωση ενός «καλού» παραγωγού που κρίνεται αξιόπιστος, αλλά δεν διαθέτει την ίδια συμμετοχή. Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής: «Εάν ο αιτών ζητάει ένα προϊόν που όντως είναι κατάλληλο για την περίπτωσή του, τότε θα πρέπει να του χορηγηθεί δάνειο με κάλυψη έως 80%. Επομένως, αν υποθετικά ζητάει 10.000 ευρώ, η τράπεζα θα είναι λογικό να του ζητήσει εξασφαλίσεις για το 20%, δηλαδή 2.000». Βέβαια, υπάρχουν και έμμεσοι τρόποι, μέσω των οποίων οι τράπεζες πρακτικά εκμηδενίζουν το ρίσκο τους.

Για παράδειγμα, συνάπτουν με τον πελάτη ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα διάρκειας ίσης με το δάνειο που χορηγείται. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές από το Λουξεμβούργο, σε περίπτωση που ορισμένες τράπεζες δεν διευκολύνουν έμπρακτα τους παραγωγούς, δίνοντας… πραγματικά ελκυστικούς όρους, θα πρέπει να περάσουν τον ετήσιο έλεγχο των ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών. Αν «πιαστούν» σε αυτούς τους ελέγχους να… κάνουν του κεφαλιού τους, οι εγγυήσεις που τους έχουν χορηγηθεί θα αποσυρθούν.

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Στα σκαριά δάνεια αποκλειστικά για αγρότες

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με μέλος της διοίκησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη χορήγησης των δανείων σε αγροτικές επιχειρήσεις. Όπως μας πληροφόρησε, η πλατφόρμα αιτημάτων για δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες έχει ανοίξει, ωστόσο τα πρώτα αιτήματα αναμένεται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι την τρέχουσα περίοδο η στόχευση της ΕΑΤ δεν είναι ο αγροδιατροφικός τομέας, όμως στο μέλλον θα δρομολογηθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο αποκλειστικά για την πρωτογενή παραγωγή.

Οι εξελίξεις στο ΕΤαΕ

Ως προς την εξέλιξη του χρηματοδοτικού εργαλείου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, (ΕΤαΕ), οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, ωστόσο καθίσταται απίθανο να ξεκινήσει η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες πριν από τον Ιούλιο. Σε ό,τι αφορά το ύψος των χαρτοφυλακίων που έχουν αιτηθεί οι τράπεζες ξεκινά από τα 5 εκατ. ευρώ και φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ στην περίπτωση των συνεταιριστικών, ενώ οι μεγάλες συστημικές έχουν αιτηθεί ποσά που κινούνται μεταξύ 100 και 300 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα λάβουν αρκετά μειωμένα ποσά από τον ενιαίο «κουμπαρά» των περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η ΕΤΕπ θα χορηγεί ρευστότητα στα ιδρύματα ανάλογα με τα δάνεια που θα δίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι αν μια τράπεζα αργήσει να χορηγήσει δάνεια χωρίς να εξαντλήσει το ποσό που δικαιούται και τα χρήματα έχουν τελειώσει από το Ταμείο Εγγυήσεων, τότε θα πρέπει να αιτηθεί κονδύλι από το Δημόσιο.