Κόντρες κτηνοτρόφων και δασαρχείου στο Καρπενήσι

ktinotrofos
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!
Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την περσινή περίοδο κοντά στο Καρπενήσι «άναψαν» φωτιές και στους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον νόμο, δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιές κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες και απαγορεύεται η βόσκηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, στην περιοχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, υπήρχαν και σταβλικές εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι, άθελά τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον νόμο.

Το δασαρχείο, από την πλευρά του, θέλει να εφαρμόσει τη νομοθεσία, αλλά αυτή προσκρούει στα οικονομικά συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αντιδρούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής του νόμου. Τη χρυσή τομή καλείται να βρει η πολιτεία, ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και παράλληλα να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Πρέπει να επισημανθεί ότι η περιοχή της Ευρυτανίας καλύπτει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων για μία μόνο μικρή χρονική περίοδο. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, οι διατροφικές ανάγκες των ζώων καλύπτονται από αγορασμένες ζωοτροφές, οι οποίες ανεβάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Τα σημάδια εγκατάλειψης είναι πλέον εμφανή, καθώς υπάρχει μια σταθερή σημαντική μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Οι χρόνιες αντιαναπτυξιακές πολιτικές είναι σαφές ότι πρέπει να αντικατασταθούν για να υπάρξει μέλλον στην ορεινή κτηνοτροφία.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress