Κορινθία: Άρχισαν οι κοπές του πρόωρου λεμονιού

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κορινθία για το πρόωρο λεμόνι. Σύμφωνα με τον φυτωριούχο Σωτήρη Σαλή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια στην ποικιλία Ιντερτονάτο. «Είναι γεγονός ότι αρκετοί αλλάζουν την ποικιλία και οδηγούνται σε πιο συμβατικές λύσεις. Φέτος, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει μεγάλη παραγωγή», σημειώνει. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν στην περιοχή, η έλλειψη νερού προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στην ποικιλία του πρόωρου λεμονιού.

Στο Ξυλόκαστρο, όπου κυριαρχεί το προϊόν, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Δημήτρης Μπούρμπουλας, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι έχουν ήδη αρχίσει φέτος να κόβονται πρόωρα τα Μαγλινά λεμόνια, με την τιμή τους να διαμορφώνεται από 0,80 έως 1 ευρώ. «Κανονικά, θα έπρεπε να κόβονται από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά», τονίζει και προσθέτει: «Όσο για το Ιντερτονάτο στην περιοχή του Κιάτου, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη παραγωγή, σε αντίθεση με το Ξυλόκαστρο, όπου η εικόνα είναι καλύτερη».

Εκείνο, όμως, που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους παραγωγούς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπούρμπουρας, είναι οι κλοπές. «Μόλις αρχίσει και σηκώνει τιμή το λεμόνι, μπαίνουν και τα μαζεύουν και όποιος βρεθεί μπροστά τους κινδυνεύει. Κάποιος πρέπει να μας προστατεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.