Ο κορωνοϊός δίνει… παράταση εξόδου στους καπνοπαραγωγούς

Ξεκίνησαν τα σπορεία στη Θράκη

Οι χαμηλές τιμές στον καπνό οδήγησαν στην έξοδο πολλούς Θρακιώτες καπνοπαραγωγούς από την καλλιέργεια και τη χώρα, με κατεύθυνση ευρωπαϊκές χώρες. Οι υπόλοιποι ξεκίνησαν την προετοιμασία στα σπορεία (χασλαμάδες) και τώρα που ο καιρός είναι ευνοϊκός μέχρι τις 25 Μαρτίου, έως και το 80% θα φτιάξει τα σπορεία του, ποσοστό που θα ήταν πολύ μικρότερο, αν δεν υπήρχε η πίεση από την απειλή του κορωνοϊού.

Μέχρι πριν από 15 μέρες, 4-5 γυναίκες από κάθε χωριό έφευγαν για να εργαστούν στα θερμοκήπια της Ολλανδίας και οι άντρες έμεναν στην περιοχή μέχρι να τακτοποιήσουν κάποιες υποχρεώσεις

Οι καπνοπαραγωγοί διεκδικούσαν 5,20-5,30 ευρώ/κιλό, αλλά οι εταιρείες είχαν διαφορετική τακτική. Μέχρι σήμερα παραδόθηκαν 5,4 εκατ. κιλά καπνού με μέση τιμή 4,47 ευρώ/κιλό και απομένουν 300.000 κιλά. Επίσης, ζυγίζονται αυτές τις μέρες 1,5 εκατ. κιλά.

«Οι παραγωγοί, λόγω κορωνοϊού, σπεύδουν να παραδώσουν τα καπνά τους», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, στον απολογισμό των τιμών, με το σχόλιο ότι οι έμποροι δεν έδειξαν καλή διάθεση να ανεβάσουν τις τιμές που είναι, όπως είπε, «εξευτελιστικές». Θυμίζει ότι πρόπερσι οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 5,16-7 ευρώ/κιλό. Το σκηνικό που περιγράφει είναι ότι μέχρι πριν από 15 μέρες, 4-5 γυναίκες από κάθε χωριό έφευγαν για να εργαστούν στα θερμοκήπια της Ολλανδίας και οι άντρες έμεναν στην περιοχή μέχρι να τακτοποιήσουν κάποιες υποχρεώσεις.

«Κάποτε έρχονταν από τη Βουλγαρία σε εμάς και τώρα φεύγουν οι δικοί μας στην Ευρώπη να δουλέψουν». Φέτος, εκτιμά ότι θα βάλουν καπνό περίπου 5.300 άτομα-μέλη, γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν εναλλακτική λύση. Ο κ. Χουσεΐν εξηγεί πως εάν δεν προέκυπτε το πρόβλημα με τον νέο κορωνοϊό, θα παρέμεναν στην καλλιέργεια κάπου 4.500 οικογένειες.

Δυσαρέσκεια

Το βλέμμα του Συνεταιρισμού ήταν στραμμένο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από καιρό και μάλιστα περίμεναν τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, να ανακοινώσει τον Ιανουάριο στήριξη στους καπνοπαραγωγούς για όλες τις ζημιές των προηγούμενων ετών. «Μόνο γι’ αυτούς που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, εξακριβωμένες, αλλά ο υπουργός δεν ήρθε. Έχουμε αποδεικτικά για όλες τις ζημιές».

Ο ίδιος μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του και για την εξαίρεση του Συνεταιρισμού από την επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή, κατά τη συνάντησή του με πλήθος φορέων, ανάμεσά τους και αγρότες.