Κορυφαία η ποιότητα της βιομηχανικής ντομάτας, ζητούμενο η διαχείριση των παραλαβών

Προς εξομάλυνση η ροή των παραδόσεων, μετά τις μεγάλες αναμονές σε ένα από τα εργοστάσια της Θεσσαλίας

Ολοένα και καλύτερη γίνεται, όσο προχωράει η καμπάνια, η εικόνα τόσο των αποδόσεων, όσο και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της βιομηχανικής που εισκομίζεται σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, με τα εργοστάσια να μιλούν για την καλύτερη ίσως ντομάτα των τελευταίων ετών.

O μέσος όρος των brix μοιάζει να σταθεροποιείται πάνω από το 5, ενώ, με την εξαίρεση των πρώτων παραλαβών από την επαρχία Φαρσάλων και από ορισμένα σημεία της Λάρισας και της Καρδίτσας, που «σημαδεύτηκαν» από τον περονόσπορο, οι στρεμματικές αποδόσεις κινούνται πια στην περιοχή των 10 τόνων, αυξάνοντας αντίστοιχα και την οικονομική ανταπόδοση των φυτειών.

Την ίδια στιγμή, ο καιρός που τόσο ταλαιπώρησε τους παραγωγούς καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής σεζόν, έχει σταθεί μέχρι στιγμής αρωγός στη συγκομιδή. Αυτό ωστόσο δεν απέτρεψε την εμφάνιση κάποιων αρρυθμιών στη διαδικασία των παραλαβών. Τα προβλήματα εντοπίστηκαν στο εργοστάσιο της Ντάμαβαντ όπου, σύμφωνα με παραγωγούς, οι αναμονές άγγιξαν κάποια στιγμή τα δύο εικοσιτετράωρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση του καρπού. Στέλεχος της εταιρείας πάντως δηλώνει κατηγορηματικά στην «ΥΧ» ότι, μετά κι από ένα προσωρινό «πάγωμα» των παραλαβών, οι ροές έχουν πλέον ομαλοποιηθεί.

Μέριμνα για τους παραγωγούς των Φαρσάλων ζητά ο ΘΕΣΤΟ

«Η καμπάνια εξελίσσεται μέχρι στιγμής καλά, εκτός φυσικά από τις περιοχές που είχαν χαμηλές παραγωγές και ζημιές από τον περονόσπορο», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης. Όπως προσθέτει ο ίδιος, «μέρος των απωλειών καλύπτεται από τα brix, ο μέσος όρος των οποίων κυμαίνεται στο 5 και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα υψηλότερα, γεγονός που αυξάνει την αξία ανά τόνο.

Είναι προφανές όμως ότι δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες καλλιεργητών που κατέληξαν να πάρουν παραγωγή από 4 έως 5 τόνους/στρέμμα». Η συγκομιδή για τα μέλη του ΘΕΣΤΟ αγγίζει πλέον το 70% και, δεδομένου ότι σχεδόν τα μισά από αυτά προέρχονται από την επαρχία Φαρσάλων, η μέση απόδοση σε επίπεδο συνεταιρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος περίπου στους 8 τόνους/στρέμμα.

Σχολιάζοντας τα προβλήματα στις παραδόσεις, ο κ. Σουλιώτης τονίζει ότι «είναι κάτι που σαφώς μας προβληματίζει και επιβεβαιώνει ότι, ενόψει της επόμενης χρονιάς, θα πρέπει να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των μεταποιητών και των ομάδων παραγωγών.

Ήδη είναι έντονος στις τάξεις των αγροτών ο φόβος των καιρικών φαινομένων, ενώ μεγάλη είναι και η ανησυχία για τα έξοδα, που πλέον ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ/στρέμμα, αυξάνοντας δυσανάλογα το ρίσκο. Αν σε αυτά προστεθεί και η αμφιβολία για την απορρόφηση, πολλοί παραγωγοί θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά να καλλιεργήσουν ντομάτα τα επόμενα χρόνια».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «η βιομηχανική ντομάτα είναι ένα νωπό προϊόν, επομένως δεν “περιμένει” κανέναν. Φέτος είχαμε μια κακή άνοιξη, με κρύο και βροχοπτώσεις, που πήγανε πίσω την ωρίμανση, ενώ ο καύσωνας που ακολούθησε έκαψε τις ταξιανθίες και σταμάτησε την ανθοφορία για τις όψιμες, που πλέον έρχονται πιο μπροστά. Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν, αντί για τις τωρινές ευνοϊκές για τη συλλογή καιρικές συνθήκες, είχαμε ένα βροχερό καλοκαίρι…».

Ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ είχε την ευκαιρία να θέσει τα ζητήματα που απασχολούν τους ντοματοπαραγωγούς στον Λευτέρη Αυγενάκη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά την περιοδεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Θεσσαλία αυτή την εβδομάδα. «Μας ενημέρωσε για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που σχεδιάζεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Εξίσου σημαντικό για εμάς, όμως, είναι να βρεθεί λύση για τις ζημιές που υπέστησαν φέτος οι καλλιεργητές και οι οποίες δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο πλαίσιο του ΕΛΓΑ», εξηγεί.

Ο κ. Σουλιώτης εκφράζει την ανησυχία του για τους παραγωγούς των Φαρσάλων οι οποίοι «με παραγωγές της τάξης των 4-4,5 τόνων/στρέμμα, λόγω του περονόσπορου, βρίσκονται πλέον στα όρια της φτωχοποίησης». Ο ΘΕΣΤΟ, όπως είναι γνωστό, έχει προτείνει για τους παραγωγούς αυτούς να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Προτεραιότητα στους συμβασιούχους δίνει η Νομικός

Για «την καλύτερη ντομάτα που έχει παραλάβει η Νομικός την τελευταία δεκαετία» κάνει λόγο ο διευθυντής των εργοστασίων Φαρσάλων και Δομοκού, Θωμάς Τσιαγκλάνης.

«Εξαιρουμένων κάποιων παραγωγών στην περιοχή των Φαρσάλων, που αντιμετώπισαν προβλήματα με τον περονόσπορο, οι αποδόσεις υπερβαίνουν τους 10 τόνους και το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό συνδυάζεται συχνά με πάνω από 5 brix, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά και ο στρεμματικός τζίρος. Ενδεικτικά, ένας παραγωγός που “πιάνει” 5,5 brix και έχει ταυτόχρονα απόδοση της τάξης των 11 τόνων μπορεί να φτάσει τα 1.700-1.800 ευρώ/στρέμμα», εξηγεί.

Τέτοιες περιπτώσεις, όπως λέει, υπάρχουν αρκετές, όπως για παράδειγμα η περιοχή της Χάλκης, που φέτος «τα πάει εξαιρετικά καλά», ή το Αχίλλειο και τα Φάρσαλα. Πολύ καλή είναι η εικόνα και στον Αλμυρό, ενώ άκρως ενθαρρυντικό δείχνει το ξεκίνημα των εισκομίσεων στη Βοιωτία (Κάστρο, Χαιρώνεια και εσχάτως Θήβα).

Όπως διευκρινίζει ο συνομιλητής μας, το πρόγραμμα της Νομικός έχει εκτελεστεί μέχρι στιγμής στο 50%. «Ο σχεδιασμός μας από την αρχή ήταν να παραλάβουμε περί τους 165.000 τόνους και στα δύο εργοστάσια. Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα εκτελεστεί στο ακέραιο, ενδεχομένως να υπερβούμε και τις ποσότητες αυτές, εφόσον ο καιρός συνεχίσει να είναι καλός», σημειώνει.

Οι παραλαβές της εταιρείας κινούνται αυτήν τη στιγμή περίπου 10% άνω του αναμενόμενου, δεδομένου ότι η εταιρεία κλήθηκε να απορροφήσει μέρος της πίεσης που προκλήθηκε έμμεσα από τη «συμφόρηση» στο εργοστάσιο της Ντάμαβαντ. «Επειδή έχουμε αρκετούς κοινούς παραγωγούς, η κατάσταση θύμισε λίγο… συγκοινωνούντα δοχεία, καθώς ο ρυθμός των παραδόσεων από αυτούς τους αγρότες εντάθηκε», εξηγεί ο κ. Τσιαγκλάνης.

Όπως ωστόσο τονίζει, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Ήδη η Νομικός έχει διαμηνύσει ότι σε κάθε περίπτωση θα δοθεί προτεραιότητα στους συμβασιούχους παραγωγούς. «Παρά τα αιτήματα που έχουμε δεχτεί, δεν μπορούμε να παραλαμβάνουμε εις βάρος των συμβασιοποιημένων ποσοτήτων. Είναι ζήτημα αρχής και δεν θα ήταν δίκαιο απέναντι στους παραγωγούς με τους οποίους έχουμε συμβληθεί. Εφόσον υπάρχει δυνατότητα, θα πάρουμε πρώτα μεγαλύτερες ποσότητες από τους κοινούς με την άλλη εταιρεία παραγωγούς και όχι από τους μη συμβασιούχους. Αν υπάρξει κάποιο κενό αργότερα, το βλέπουμε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να καθυστερήσουμε αυτούς που έχουν κάνει συμβάσεις μαζί μας», τονίζει ο κ. Τσιαγκλάνης.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, πάντως, ο ίδιος δεν διαβλέπει τέτοιο κενό. «Θα είναι ίσως οι πιο δύσκολες, γιατί έρχονται και οι όψιμες ντομάτες που, λόγω των συνθηκών, φέτος πρωιμίζουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Νομικός ελέγχει απόλυτα την κατάσταση, καθώς στα εργοστάσιά της οι αναμονές των φορτηγών το πρωί δεν ξεπερνούν τις 1-2 ώρες και τις απογευματινές-βραδινές ώρες τις 10-12.

Στον έλεγχο του Diorama παραμένει η Ντάμαβαντ

Σε συνθήκες ομαλότητες έχουν επανέλθει οι ροές των παραδόσεων στο εργοστάσιο της Ντάμαβαντ, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ και νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, Γιώργο Βασιλειάδη.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ», για δυο-τρεις μέρες υπήρξε πράγματι μεγάλη αναμονή, ωστόσο, μετά από μια προσωρινή παύση των παραλαβών, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. «Ίσως κάποιο λάθος προγραμματισμού δικό μας, ίσως και η -κατανοητή- σπουδή κάποιων παραγωγών να μας φέρουν την ντομάτα πιο γρήγορα γιατί ακούστηκε ότι μπορεί να βρέξει το Σαββατοκύριακο, όλα αυτά συνέβαλαν σε αυτό το πρόσκαιρο “μποτιλιάρισμα”. Από το βράδυ της Τετάρτης 23 Αυγούστου, όμως, η ντομάτα έρχεται και πάλι κανονικά. Άλλωστε, η συλλογή και η παράδοση του προϊόντος σε εμάς είναι εγγυημένα», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα τον κ. Βασιλειάδη, η δυναμικότητα της Ντάμαβαντ ανέρχεται σε 2.000 τόνους την ημέρα και ο σχεδιασμός για φέτος προβλέπει την απορρόφηση περίπου 120.000 τόνων από 12.500 στρέμματα που έχουν συμβασιοποιηθεί. Εξ αυτών έχουν ήδη παραληφθεί 50.000 τόνοι, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οποίων είναι εξαιρετικά. «Την ντομάτα που πήραμε φέτος δεν την έχουμε ξαναπάρει», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ρόλο σε αυτό έχει παίξει και το ότι, λόγω της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της εταιρείας, το δίκτυό της τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί, προσελκύοντας παραγωγούς με εξαιρετικές ποιότητες. Όπως σημειώνει ο συνομιλητής μας, «οι αποδόσεις είναι βελτιωμένες, ενώ συνολικά η πρώιμη ντομάτα βρίσκεται αρκετά πάνω από τα 5 brix». Παράλληλα, εκτιμά ότι το συνολικό τονάζ που θα απορροφηθεί φέτος από τις βιομηχανίες, που έχουν ως κέντρο αναφοράς τη Θεσσαλία και τη Βοιωτία, συμπεριλαμβάνοντας και κάποιες μικρές ποσότητες από τη Μακεδονία, θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους, έναντι 210.000 τόνων πέρυσι.

Νέες επενδύσεις

Ο κ. Βασιλειάδης τονίζει ότι, σε αντίθεση με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ζήτημα αποχώρησης της Deca Investments από την εταιρεία. «Το αντίθετο μάλιστα, έχει δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα σημαντικών επενδύσεων το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει δημιουργία καινούργιας αποθήκης για φορτώσεις, αγορά νέου οικοπέδου 107 στρεμμάτων (που έχει ήδη πραγματοποιηθεί), ασφαλτόστρωση του χώρου υποδοχής των φορτηγών, νέα γεφυροπλάστιγγα, νέα γεμιστική μηχανή χάρτινων κουτιών διπλάσιας δυναμικότητας από την υπάρχουσα, αλλά και καινούργιο συμπυκνωτή, ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση πρώτης ύλης», αναφέρει. Τέλος, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, πηγές της Deca Investments δηλώνουν στην «ΥΧ» ότι «η Ντάμαβαντ θα παραμείνει στον έλεγχο του Diorama».