Κότες, εγκύκλιοι και νόμοι

γράφει η Τάνια Γεωργιοπουλου

Η Βολιβία απέρριψε τη δωρεά του Μπίλ Γκέιτς σε.. κότες  γιατί όπως φαίνεται παρά τη φτώχεια των κατοίκων της, τα πουλερικά δεν της λείπουν. Η χώρα παράγει κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού της, 197 εκατ. κοτόπουλα, με εξαγωγικές δυνατότητες 36 εκατ. πτηνών.

Για εκείνους που δεν παρακολουθούν τις φιλανθρωπίες του πολυδισεκατομυριούχου, το ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ότι θα μοιράσει 100.000 κότες σε οικογένειες που βρίσκονται σε φτωχές χώρες ώστε να τις βοηθήσει να φτιάξουν κοτέτσια και έτσι να επιβιώσουν.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα καθ΄ημάς;

Ακούγοντας δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες είναι φανερό ότι λειτουργούν σαν τον Μπιλ Γκέιτς – χωρίς βέβαια τα εκατομμύρια του-. Είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε στη βουλή ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δημιουργείται θετικό κλίμα.

Αυτά λοιπόν λέει ο υπουργός. Ας δούμε τώρα -ενδεικτικά- τι συμβαίνει πραγματικά. Πολλοί αγρότες που έχουν ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά προγράμματα  περιμένουν για χρόνια να πληρωθούν. Το 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν σε εισφορές το 18,73% του εισοδήματός τους, το 2018 το 21,84% για να φτάσουν το 2022 στο 26,95% (για σύνταξη και ασφάλεια).

Ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε ότι με την εγκύκλιο που αφορά στην έκδοση άδειας εργασίας για ένα εξάμηνο στους παράτυπους μετανάστες που εργάζονται στα κτήματα εφόσον εκδοθεί εργόσημο, λύθηκε το χρόνιο πρόβλημα της παράνομης απασχόλησης στα χωράφια.

Στην πραγματική ζωή βέβαια η μαύρη εργασία επιλέγεται ακριβώς γιατί δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και άρα είναι φθηνότερη.

Κότες, εγκυκλίους και νόμους έχουμε.  Αλλα πράγματα λείπουν.