«Κούρεμα» 50% στις χρεώσεις για συναλλαγές POS έως 10 ευρώ στις λαϊκές

Εντός της επόμενης εβδομάδας το αργότερο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα καθιερώνει πλαφόν 0,5% στις χρεώσεις για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS στη μικρή λιανική και στα ταξί.

Η ρύθμιση θα αφορά, μεταξύ άλλων, λαϊκές αγορές, περίπτερα, καταστήματα με ψιλικά και αρκετούς ακόμα ΚΑΔ, αφήνοντας εκτός τους μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.

Το πλαφόν στην προμήθεια θα είναι οριζόντιο και θα αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του πλαστικού χρήματος, δηλαδή όχι μόνο τις τράπεζες αλλά επίσης το σχήμα πληρωμών (Visa, Mastercard) και τους διαχειριστές των POS. H ρύθμιση θα καθορίζει ανώτατα όρια το άθροισμα των οποίων δεν θα υπερβαίνει το 0,50% της συναλλαγής τη στιγμή που σήμερα ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 1%.

Μιλώντας την Τρίτη 23 Απριλίου στο Σκάι, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι ήταν δίκαιες οι αντιδράσεις από επαγγελματιών από διάφορους κλάδους καθώς επιβαρύνονταν με δυσανάλογα υψηλές προμήθειες για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις «να μπαίνουν μέσα».