Θ. Κουρεμπές: Μέχρι τέλη Ιουνίου το σύνολο των αποζημιώσεων του 2015

Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο

Για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών αποζημιώσεων, τις επερχόμενες αλλαγές στις δηλώσεις καλλιέργειας, αλλά και στον κανονισμό του Οργανισμού, μίλησε σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές. Όσον αφορά το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα –θέμα με το οποίο ασχολήθηκε και η εφημερίδα μας–, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφαλίσεων σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητα του προγράμματος «δεν μετριέται μόνο αν πέφτει ή δεν πέφτει χαλάζι, αλλά και από το μέγεθος και την ένταση αυτού».

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών και τι πρέπει να περιμένουν οι αγρότες το επόμενο διάστημα;

Οι πληρωμές των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2015 ξεκίνησαν ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο του 2016. Έκτοτε, ακολουθείται μια κανονική μηνιαία καταβολή των αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα να έχει ήδη πληρωθεί πάνω από το 60% των ζημιών του 2015. Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ από το ΥΠΟΙΚ και οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει καταβληθεί σχεδόν το σύνολο των αποζημιώσεων.

Θα υπάρξουν αλλαγές στις δηλώσεις καλλιέργειας, όσον αφορά τον ΕΛΓΑ; Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί;

Στις δηλώσεις καλλιέργειας θα υπάρξουν μερικές αλλαγές, οι οποίες ήταν κυρίως αιτήματα των ίδιων των αγροτών. Τις επόμενες μέρες, περιμένουμε την υπογραφή, και από το ΥΠΟΙΚ, της ΚΥΑ που ενεργοποιεί τη δήλωση καλλιέργειας του 2016. Οι αλλαγές που θεσμοθετούνται αφορούν την άρση του πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές και, κατά συνέπεια, στις αποζημιώσεις, τη λύση πολλών από τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls του 2015 στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, την αναγνώριση ασφαλιστικής ενημερότητας όσων έχουν ρυθμίσει στις ΔΟΥ τις οφειλές τους και τηρούν τη ρύθμιση και τη θεσμοθέτηση της ασφάλισης των θερμοκηπιακών μονάδων υψηλής κάλυψης κ.λπ. Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να δηλώνονται όλες οι καλλιέργειές τους, ακόμα και αυτές που δεν είναι παραγωγικές, δηλώνοντάς τες ως τέτοιες, καθώς και ότι οι δηλώσεις πρέπει να γίνονται σωστά. Με τον τρόπο αυτόν, λύνονται πολλά από τα προβλήματα που προκύπτουν, όταν υπάρχουν ζημιές.

Επίκεινται αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ποιες είναι αυτές;

Έχουμε πει ότι θα επικαιροποιήσουμε τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Πρόκειται για μια διαδικασία που χρειάζεται πολλή μελέτη και από γεωτεχνικής και από οικονομικής πλευράς. Στόχος μας είναι να έχουμε έναν πιο σαφή και πιο λειτουργικό κανονισμό. Αυτό δεν σημαίνει –όπως πολλές φορές ερμηνεύεται– πιο ελαστικό. Σημαίνει σίγουρα πιο δίκαιο. Το γεγονός ότι επιχειρούμε αλλαγές δεν σημαίνει ότι είναι κακός ο κανονισμός, απλώς υπάρχουν νέες απαιτήσεις στην ελληνική γεωργία που θα πρέπει να τις λάβουμε υπόψη μας.

Αναζητούμε τρόπους να αποζημιώσουμε και όσους έχουν μειωμένη παραγωγή

Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη ζημιές και έλεγχοι των εκτιμητών του ΕΛΓΑ; Σε ποιες περιοχές και καλλιέργειες;

Δυστυχώς, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουμε σημαντικές ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Ζημιές κυρίως από χαλάζι και παγετό, τόσο στη βόρεια και νότια Ελλάδα όσο και στα νησιά. Αλλού έχουν ξεκινήσει οι επισημάνσεις και αλλού είμαστε ακόμα στη διαδικασία των δηλώσεων των ζημιών από τους παραγωγούς. Προχωρούμε άμεσα, με δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σε λύση του θέματος των οδοιπορικών και των εκτός έδρας των γεωτεχνικών, ώστε να διευκολυνθεί η δουλειά μας. Μέσα στην εβδομάδα προχωράμε στο εκτιμητικό έργο. Εδώ να σημειώσω ότι εκτός από τις ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, φέτος έχουμε και μειωμένη παραγωγή, κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες σε όλη τη χώρα, η οποία δεν είναι ασφαλιστικά καλυπτόμενη από τον ΕΛΓΑ. Επειδή το πρόβλημα είναι σημαντικό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ανέθεσε στον ΕΛΓΑ να συντονίσει την προσπάθεια της χώρας να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα εργαλεία (de minimis, ΠΣΕΑ, κλιματική αλλαγή κ.ά.), που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τον Έλληνα αγρότη τη δύσκολη αυτή χρονιά.

Το προηγούμενο διάστημα διατυπώθηκαν παράπονα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα. Ποια είναι η θέση σας;

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ζημιές στη βόρεια Ελλάδα από χαλάζι και σε περιοχές όπου επιχειρείται το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα. Πολλοί τοπικοί παράγοντες και βουλευτές της αντιπολίτευσης έγιναν μετεωρολόγοι, πιλότοι και εκτιμητές, προσπαθώντας να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις στους αγρότες. Το αντιχαλαζικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και, μάλιστα, την ημέρα της χαλαζόπτωσης γίνονταν συνεχείς σπορές στα χαλαζοφόρα σύννεφα. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο το χαλάζι που έπεσε ήταν ψηλό και υδαρές. Η αξιολόγηση ενός τέτοιου προγράμματος είναι δύσκολη. Το σίγουρο είναι ότι η αποτελεσματικότητά του δεν μετριέται μόνο αν «πέφτει» ή «δεν πέφτει» χαλάζι, αλλά και από το μέγεθος και την ένταση αυτού. Προς ενημέρωση αναφέρω ότι η σύμβαση που είναι σε ισχύ τη δεδομένη χρονική περίοδο λήγει το 2019. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή του, από το Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών του ΕΛΓΑ, είναι συνεχείς και ενδελεχείς και τα ευρήματά τους είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.