Κόβει την κουβέντα για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί ο Αλεξιάδης

Στ. Αραχωβίτης: «Κανένα έσοδο από τον οίνο στον νέο προϋπολογισμό»

Ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί στο άμεσο μέλλον αφήνει η απάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση λόγω της συγκυρίας «έτσι ώστε να έχουμε έσοδα από εκείνες τις πηγές και από αυτούς που δεν πλήρωναν τόσα χρόνια, ώστε να μπορούμε να ελαφρύνουμε άλλες κατηγορίες πολιτών».

Σημείωσε, δε, ότι ο ΕΦΚ, όπως και άλλοι φόροι που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου, θα επανεξεταστούν «σε λογικά πλαίσια» χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή σαφή δέσμευση.  «Είναι σαφέστατο ότι και αυτός ο φόρος και μια σειρά από άλλους φόρους που αναγκαστήκαμε είτε να διατηρήσουμε είτε να νομοθετήσουμε αυτόν το χρόνο, είναι φόροι οι οποίοι θα επανεξεταστούν στο λογικό πλαίσιο των αλλαγών που θα έχουν, προσπαθώντας να ξεφύγουμε από την εποπτεία και να πάμε σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Είναι σαφέστατη, λοιπόν, η στάση της Κυβέρνησης. Είναι σαφής και η πολιτική διαφορά που έχουμε. Να είστε, όμως, σίγουρος ότι εμείς με τα δημόσια οικονομικά δεν θα παίξουμε ούτε θα προσπαθήσουμε να ξεγελάσουμε είτε τους πολίτες είτε τη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε, πάντως, ένταση των ελέγχων ώστε να αντιμετωπισθούν φαινόμενα «μαύρης» διακίνησης του οίνου: «Σε ό,τι αφορά, όμως, το θέμα των ελέγχων, να είναι σαφές ότι ελέγχους θα κάνουμε και γι’ αυτήν τη φορολογία και για οποιαδήποτε άλλη φορολογία, διότι εμείς δεν παίζουμε με τις τύχες τους ελληνικού λαού. Έχουμε κάνει μια συμφωνία, πρέπει να υλοποιηθεί ένας προϋπολογισμός, πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα έσοδα. Κάποια στιγμή αυτό που σας ζητάω -όχι προσωπικά, αλλά πολιτικά- είναι να απαντήσετε: Δεν θέλετε να έχουμε αυτόν τον φόρο. Θέλετε να έχουμε κάποιον άλλον φόρο στη θέση του; Δεν θέλετε να έχουμε ΕΝΦΙΑ. Θέλετε να έχουμε φόρο στην περιουσία; Και αν θέλετε να έχουμε φόρο στην περιουσία, σε ποια περιουσία και με ποιον στόχο είσπραξης;», υπογράμμισε.