Κοζάνη: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τις αρκούδες

«Θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας» απειλεί ο αντιδήμαρχος Βοΐου

Για ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού της αρκούδας, η οποία προκαλεί, εκτός από το φόβο, μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Βοΐου, Αναστάσιος Ευθυμιάδης, αλλά και αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Ο υπεύθυνος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοΐου Νεάπολης Κοζάνης, Γρηγόρης Τσολόπουλος, τονίζει πως υπάρχει τεράστιο θέμα τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Καταστροφές υπάρχουν σε καλαμπόκια, ρεβίθια, τριφύλλια, φρούτα, καρύδια και κάστανα, ενώ, όπως επισημαίνει, η φετινή παραγωγή καλαμποκιού μειώθηκε κατά εκατοντάδες στρέμματα, καθώς πολλοί αγρότες δεν καλλιέργησαν εξαιτίας των ζημιών που είχαν προκληθεί τον προηγούμενο χρόνο τόσο από αρκούδες όσο και από αγριογούρουνα. «Οι αρκούδες γνωρίζουν τη δύναμή τους και δε φοβούνται απολύτως τίποτε», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσολόπουλος. «Έχουν επιτεθεί σε ζώα αλλά και σε κτηνοτρόφους, ενώ ηλικιωμένες φτάνουν κυριολεκτικά να τις διώχνουν από τις αυλές των σπιτιών τους. Όταν λένε οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως ο Αρκτούρος και η Καλλιστώ ότι ο πληθυσμός αποτελείται πανελλαδικά π.χ. από τόσα άτομα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί πρόβλημα δεν το έχει η Κρήτη ή η Πελοπόννησος, αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα εντοπίζεται στη Δ. Μακεδονία.

Ιδιαίτερα η περιοχή του δήμου Βοΐου που έχει μικρά και απομονωμένα χωριά με 20 ή 100 κατοίκους και ο πληθυσμός είναι γερασμένος, οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους, αφού τα ζώα κάνουν περιπολία το βράδυ». Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, εντοπίζεται σε χωριά του δήμου όπως η Δαμασκηνιά, η Ζώνη, η Πεντάλοφος, το Τσοτύλι, ο Αυγερινός κ.λπ. αλλά και σχεδόν σε όλο το νομό. Αν και, όπως αναφέρει, έχουν επανειλημμένως πραγματοποιηθεί συσκέψεις με τις ΜΚΟ και όλους τους αρμόδιους φορείς, λύση στο ζήτημα δεν έχει βρεθεί. Μέτρο -χωρίς να αντιμετωπίζει το πρόβλημα- είναι η εγκατάσταση ηλεκτροφόρας περίφραξης που σε περιόδους κρίσης, αναφέρει ο κ. Τσολόπουλος, αποτελεί επιπλέον δαπάνη για τους αγρότες. «Αν και από παλιά είχαμε μάθει να ζούμε αρμονικά με την αρκούδα, ωστόσο η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και αν δεν βρεθεί λύση θα αναγκαστούμε να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας», καταλήγει ο κ. Ευθυμιάδης.