Κοζάνη: Επεκτείνεται σε όλη την ΠΕ το πρόγραμμα για τη διαχείριση κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων

Επέκταση του προγράμματος για τη διαχείριση κενών συσκευασιών χρησιμοποιημένων φυτοφαρμάκων στους δήμους Κοζάνης, Βοΐου, Βελβεντού και Σερβίων αποφάσισε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους οι δυσμενείς επιπτώσεις από την απόρριψη στο περιβάλλον των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Κατερίνα Δαδαμόγια, το έργο αφορά την ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση και διάθεση των χρησιμοποιημένων συσκευασιών των γεωργικών φαρμάκων και σχετίζεται με την αποκομιδή, την επεξεργασία και την τελική διάθεση των χρησιμοποιημένων συσκευασιών. Ξεκίνησε πιλοτικά στον Δήμο Εορδαίας, από τον φορέα υλοποίησης που είναι η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αφού γίνονται εργασίες σε διάφορες εποχές του έτους και ανάλογα με την καλλιεργητική δραστηριότητα.

«Είναι ένα πρόγραμμα πολύ φιλοπεριβαλλοντικό, το οποίο έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, ειδικότερα σε νέους παραγωγούς που θέλουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Το πρόβλημα σαφώς δεν έχει λυθεί, αλλά μπαίνουμε σε μια διαφορετική κουλτούρα και λογική, αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις των παραγωγών».

Το έργο επεκτείνεται πλέον και στους υπόλοιπους δήμους, ώστε να γίνει δυνατή η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους στο άμεσο μέλλον και να εξαλειφθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αρνητικές επιπτώσεις από τη μόλυνση των εδαφών και των υδάτων.

«Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την αγορά ειδικών κάδων για την απόθεση των κενών συσκευασιών, ενώ χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για το ίδιο θέμα θα κατευθυνθεί και σε άλλες περιφερειακές ενότητες που δεν έχουν τοπικό πόρο», καταλήγει η κα Δαδαμόγια.