Αυτό το άρθρο είναι 4 μηνών

Τα κράτη μέλη αποστασιοποιούνται από το Κοινοβούλιο σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων

18/06/2024
4' διάβασμα
ta-krati-meli-apostasiopoiountai-apo-to-koinovoulio-schetika-me-ta-apovlita-trofimon-324010

Χθες, Δευτέρα 17 Ιουνίου, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ συμφώνησαν από κοινού για την αναθεώρηση της οδηγίας για τα απόβλητα τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Παρόλα αυτά, η συμφωνία υπολείπεται των φιλοδοξιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς μια πιο βιώσιμη και κυκλική ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε ο Alain Maron, υπουργός Κλιματικής Μετάβασης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Κυβέρνησης της Περιφέρειας των Βρυξελλών.

Μετά την έγκριση του κειμένου, το οποίο επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος τη Δευτέρα, το Συμβούλιο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι φιλοδοξίες των στόχων θα αποτελέσουν πιθανότατα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα. Στιςθέσεις που εγκρίθηκαν τον Μάρτιο από την ολομέλεια, το Κοινοβούλιο ζήτησε δεσμευτικούς στόχους μείωσης των αποβλήτων κατά τουλάχιστον 20% στην επεξεργασία και τη μεταποίηση τροφίμων, και κατά 40% κατά κεφαλήν στο λιανεμπόριο, τα εστιατόρια, την εστίαση και τα νοικοκυριά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.

Το Συμβούλιο ακολούθησε τους στόχους που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας μείωση κατά 10% στην επεξεργασία και τη μεταποίηση των αποβλήτων και κατά 30% κατά κεφαλήν στον τομέα του λιανεμπορίου, της εστίασης, των εστιατορίων και των νοικοκυριών.

Το κείμενο που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο, προβλέπει τη δυνατότητα καθορισμού στόχων για τα τρόφιμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, όταν η Επιτροπή θα επανεξετάσει τους στόχους για το 2030.

Με την έναρξη της Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2019, η ΕΕ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να μειώσει στο μισό την κατά κεφαλήν ποσότητα αποβλήτων τροφίμων, τόσο σε επίπεδο διανομής όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης, έως το 2030, ακολουθώνταςτους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο χάνεται ή σπαταλιέται σε κάποιο στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με 131 κιλά απορριμμάτων ανά άτομο ετησίως!

Μεγαλύτερη ευελιξία

Ενώ το γενικό πλαίσιο της πρότασης έχει διατηρηθεί, «έχουν προστεθεί ορισμένες δυνατότητες ευελιξίας», πρόσθεσε ο Alain Maron, «που θα βοηθηθούν τα κράτη μέλη να επιτύχουν αυτούς τους στόχους».

Για παράδειγμα, ενώ η Επιτροπή είχε θέσει τον στόχο σε σχέση με το 2020, το Συμβούλιο προτείνει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν έτος αναφοράς πριν από το 2020.

«Η γενική προσέγγιση επιτρέπει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν επίσης το 2021, το 2022 ή το 2023 ως έτη αναφοράς, καθώς τα δεδομένα του 2020 ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να μην είναι αντιπροσωπευτικά λόγω της πανδημίας COVID-19», αναφέρει η Προεδρία.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να εισαχθούν δύο «διορθωτικοί συντελεστές», ένας για τον τουρισμό και ένας άλλος για το «επίπεδο παραγωγής» στον τομέα της επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων, επειδή οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν την παραγωγή αποβλήτων τροφίμων.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ πέτυχαν έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει τη λήψη «φιλόδοξων μέτρων σε εθνικό επίπεδο» για τον «σεβασμό» των δεσμεύσεων του βιώσιμου αναπτυξιακού στόχου του ΟΗΕ σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων.

«Χαιρετίζω τη σημερινή γενική προσέγγιση του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με την πρόταση-πλαίσιο για τα απόβλητα, η οποία θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά τα απορρίμματα τροφίμων και να ενισχύσουμε τη διατροφική μας ασφάλεια», έγραψε επίσης στο Twitter η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, τη Δευτέρα.

Πηγή: Euractiv

ΓΡΑΦΕΙ: