Κρεμμύδι: Αυξημένες οι τιμές παραγωγού, με χαμηλές πτήσεις οι αποδόσεις

Με την ολοκλήρωση της συλλογής του λευκού κρεμμυδιού άρχισε να συγκομίζεται και το κόκκινο. Σημείο αναφοράς, στο οποίο συγκεντρώνεται το σύνολο της παραγωγής και του εμπορίου της χώρας, αποτελεί η περιοχή της Θήβας.

Παράλληλα με τη συλλογή του κρεμμυδιού που είχε σπαρθεί το φθινόπωρο της προηγούμενης χρονιάς, βρίσκεται σε εξέλιξη και η καλλιέργεια του ανοιξιάτικου, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα φυτοπροστασίας. Τα εδάφη της περιοχής παρουσιάζουν μία κόπωση από τη συνεχιζόμενη καλλιέργεια με κρεμμύδια και η ανάγκη για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις είναι πλέον μονόδρομος.

Ο Χρήστος Σαμπάνης, παραγωγός, κάνει λόγο για αποδόσεις που κυμαίνονται από 500 κιλά το στρέμμα, αλλά μπορούν να φτάσουν ακόμα και τους 6 τόνους. Η μεγάλη αυτή η ψαλίδα εξαρτάται από τη διαχείριση της καλλιέργειας, τα χωράφια, καθώς και τις καιρικές συνθήκες.

«Μεσοσταθμικά για το ανοιξιάτικο κρεμμύδι υπολογίζουμε στους 2,5 με 3 τόνους το στρέμμα. Μεγάλος μας αντίπαλος για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι ο περονόσπορος και για να μπορέσουμε να τον προλάβουμε, έχουμε ξεπεράσει τα ραντίσματα σε σύγκριση με άλλες χρονιές». Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, είπε ότι είναι ικανοποιητικές και κυμαίνονται για το λευκό στα 70 λεπτά το κιλό, ενώ για το κόκκινο στα 80.

«Η ζήτηση του προϊόντος έχει ανέβει σε μεγάλο βαθμό, λόγω και των εξαγωγών σε ευρωπαϊκές χώρες. Αν είχαμε και τις αντίστοιχες στρεμματικές αποδόσεις, θα κάναμε λόγο για μία πολύ καλή χρονιά για τον παραγωγό. Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες μας δεν ήταν οι αναμενόμενες και σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής, κινηθήκαμε σε μέτρια επίπεδα».

Τέλος, αναφερόμενος στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες κρεμμυδιού, είπε ότι και αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με τον περονόσπορο. «Υπολογίζουμε ότι η συλλογή θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου, οπότε το διάστημα που μεσολαβεί είναι μεγάλο ώστε να εκτιμήσουμε τις αποδόσεις των καλλιεργειών», καταλήγει ο κ. Σαμπάνης.

Προβληματική η χρονιά στην Ελάτεια

Για μειωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελάτεια Λοκρίδας κάνει λόγο ο Γιάννης Σταύρου, παραγωγός και έμπορος κρεμμυδιών. Υποστηρίζει ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. «Οι αποδόσεις για το πρώιμο κρεμμύδι κυμάνθηκαν από 3 έως 5 τόνους το στρέμμα, ανάλογα με το χωράφι και τον παραγωγό. Σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη της καλλιέργειας ήταν και προσβολές που υπέστησαν τα φυτά από τις ασθένειες», υποστηρίζει ο κ. Σταύρου.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, εκτίμησε ότι θα παραμείνουν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, λόγω της έλλειψης του προϊόντος στην αγορά. «Αυτή την περίοδο το κόκκινο κρεμμύδι πωλείται στα 80 λεπτά το κιλό, ενώ το λευκό 70. Οι τιμές αυτές σηματοδοτούν σταθερότητα για το επόμενο διάστημα και μέχρι τη συλλογή της ανοιξιάτικης σποράς», καταλήγει.