Κρεμμύδι: Βατερλό για το λευκό, πιέζεται και το κόκκινο

Κίνδυνος να οδηγηθεί το προϊόν στις χωµατερές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των κόκκινου και λευκού κρεμμυδιού, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η πρωίμιση και οι καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ευνόησαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα τόσο οι αποδόσεις όσο και η ποιότητα να είναι ανεβασμένες. Το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τους τελευταίους μήνες, η ζήτηση του προϊόντος από την αγορά ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα το κρεμμύδι να φτάσει ακόμα και το 1 ευρώ για τον παραγωγό.

Όπως είχαμε επισημάνει και παλαιότερα σε ρεπορτάζ της «ΥΧ», η τιμή αυτή θα επηρέαζε σημαντικό αριθμό παραγωγών, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να στραφούν προς αυτή την καλλιέργεια, πράγμα που έγινε. Λόγω, όμως, της έλλειψης σύγχρονης οργάνωσης των παραγωγών, τα πρώτα προβλήματα αρχίζουν να φαίνονται στην αγορά, που αυτή την περίοδο παρουσιάζει δυσκολία στην απορρόφηση της παραγωγής, αφού υπάρχει κίνδυνος ακόμα και παραγόμενες ποσότητες κρεμμυδιού να μην πουληθούν και να οδηγηθούν σε χωματερές.

Όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Κίσσας, παραγωγός κρεμμυδιών από τη Θήβα, η τιμή του λευκού κρεμμυδιού κατρακύλησε από τα 60 λεπτά στα 20-25 λεπτά και ένα ποσοστό από αυτά κινδυνεύει να μην πουληθεί και να πάει στα αζήτητα. «Τις εικόνες αυτές τις έχουμε δει και παλαιότερα, αλλά δεν μας διδάσκουν, ώστε να βλέπουμε την κατάσταση διαφορετικά. Ανάλογα με την τιμή που επικρατεί την προηγούμενη χρονιά, κάνουμε και τις επιλογές μας. Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός», τονίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Λουκά Παπαδημητρίου, παραγωγού από το Μουρίκι Βοιωτίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η τιμή των κόκκινων κρεμμυδιών κινείται στα 60 λεπτά, από τα 70 έως 75 στο ξεκίνημα της συγκομιδής. «Υπάρχει ανησυχία στους παραγωγούς για το επόμενο διάστημα στο πώς θα κινηθεί η τιμή του κρεμμυδιού. Η μείωση της τιμής του λευκού θα συμπαρασύρει και αυτήν του κόκκινου, διότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία, και όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά, η κατανάλωση θα επιλέξει το φθηνότερο», σημειώνει.

Αναφερόμενος στο θέμα της παραγωγής, υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις ήταν σχετικά καλές και κινήθηκαν στους 3-4 τόνους το στρέμμα για τα λευκά, ενώ τα κόκκινα έχουν ξεπεράσει ακόμα και τους 6 τόνους.