Κρεμμύδι: Έπιασε τιμή που προμηνύει αύξηση εκτάσεων

Η διαδικασία της συλλογής των κρεμμυδιών ανοιξιάτικης σποράς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε όσα κρεμμύδια βρίσκονταν στα χωράφια για ξήρανση και ανέμεναν τη διαλογή τους. Οι αποδόσεις χαρακτηρίζονται μικρές έως μέτριες, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Σημαντικές επίσης ήταν και οι παρεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά μέσα από τους παραγωγούς, για να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως από μυκητολογικές προσβολές. Θετική όμως για την καλλιέργεια παραμένει η υψηλή τιμή παραγωγού, η οποία δημιουργεί ευμενή σενάρια για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, της οποίας η σπορά ξεκινά το φθινόπωρο για τα μικρής φωτοπεριόδου υβρίδια και ολοκληρώνεται την άνοιξη.

Ο Δημήτρης Κίσσας, παραγωγός από τη Θήβα, κάνει λόγο για μια μέτρια χρονιά λόγω των χαμηλών αποδόσεων, τις οποίες όμως αντισταθμίζει η καλή τιμή, που απολαμβάνουν αυτή την περίοδο οι παραγωγοί.

«Ολοκληρώθηκε η συλλογή του κρεμμυδιού στην περιοχή μας με σημαντικά προβλήματα στις αποδόσεις. Υπήρχαν χωράφια όπου η απόδοση δεν ξεπέρασε τον 1,5 τόνο το στρέμμα, ίσα περίπου για να καλυφθούν τα έξοδα. Οι υψηλές υγρασίες ευνόησαν τον περονόσπορο, κάτι που αύξησε τις παρεμβάσεις μας και αναπόφευκτα ανέβασε και το κόστος παραγωγής».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, κάνει λόγο για μία καλή χρονιά, προς όφελος των παραγωγών. «Αυτή την περίοδο πουλάμε τα κόκκινα κρεμμύδια από 70 έως 75 λεπτά το κιλό και τα άσπρα από 65 έως 70 λεπτά. Ένα σημαντικό ποσοστό το αποθηκεύουμε σε ψυγεία, ώστε να το συντηρήσουμε για το επόμενο διάστημα. Αν δεν έχουμε εισαγωγές από τρίτες χώρες, η τιμή αυτή θα κρατηθεί, διότι τα κρεμμύδια στην αγορά είναι ελάχιστα».

Αυξημένη η ζήτηση, αυξημένο και το κόστος στην Ελάτεια Φθιώτιδας

Για μεσαίες στρεμματικές αποδόσεις κάνει λόγο και ο Γιάννης Σταύρου, παραγωγός και έμπορος κρεμμυδιού από την Ελάτεια. Υποστηρίζει ότι «η απόδοση κυμαίνεται από 3 έως 5 τόνους το στρέμμα, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 9 τόνους».

Εκτιμά ότι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι συγκρατημένοι στην πώληση του προϊόντος.

Υποστηρίζει όμως ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί σε μεγάλο βαθμό και ιδιαίτερα το εργατικό, με αύξηση που ξεπερνά ακόμη και το 50% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Είναι καλύτερη η τιμή για την τρέχουσα περίοδο και μας βοηθάει να καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής», αναφέρει.

Οι συλλογικότητες πολλαπλασιάζουν τις εκτάσεις στην Κοζάνη

Αισιόδοξος για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού στην περιοχή του Μαυροδενδρίου Κοζάνης δείχνει να είναι ο Ζαχαρίας Μιχαηλίδης. Οι τιμές του προϊόντος σε συνδυασμό με τις στρεμματικές αποδόσεις δημιουργούν ένα αίσθημα αισιοδοξίας για το προϊόν.

«Είναι η τρίτη χρονιά που καλλιεργούμε το κρεμμύδι και συνεχώς αυξάνονται τα στρέμματα στην περιοχή μας. Η ομάδα παραγωγών που έχουμε δημιουργήσει μας ανοίγει τον δρόμο στην αγορά όχι μόνο για το κρεμμύδι, αλλά και για την πατάτα και σε λίγο και για το καρότο. Παράλληλα, προχωρούμε σε επενδύσεις υποδομών συσκευασίας και αποθήκευσης, ώστε τα προϊόντα μας να πληρούν όλες τις προδιαγραφές που πρέπει». Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών του κρεμμυδιού, όπου για την τρέχουσα περίοδο πωλείται από 50 έως 75 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα.