Αν και το εισαγόμενο κριθάρι δεν έχει κάνει την εμφάνισή του στην αγορά, ορισμένοι συνεταιρισμοί ανακοίνωσαν τιμές συγκέντρωσης για το εγχώριο, με αρκετές περιοχές να έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή. Χωρίς να πρόκειται για κάτι οριστικό, φαίνεται ότι οι ποσότητες που συγκεντρώνονται είναι μειωμένες, γεγονός που ίσως παίξει ρόλο στο να ανέβουν έστω και λίγο οι τιμές παράδοσης, πρωτίστως στους συνεταιρισμούς. Η ΕΑΣ Βόλου ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε την έναρξη συγκέντρωσης κριθαριού με προκαταβολή 15 λεπτών. Μπορεί να υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις που αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή οποιοδήποτε συμπέρασμα για το πού θα σταθεροποιηθεί η αγορά φαντάζει παρακινδυνευμένο

Ευνοεί την αύξηση τιμών το διεθνές περιβάλλον

Ως προς τα διεθνή δεδομένα, αξίζει σημειωθεί ότι τόσο το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ όσο και άλλοι έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος τα παγκόσμια αποθέματα κριθαριού βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και 35 χρόνια, ενώ στην ΕΕ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση των αποθεμάτων πάνω από 13% σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τη Rabobank η μείωση των αποθεμάτων παγκοσμίως συμβαδίζει με τάση για μείωση των εκτάσεων, λόγω της στασιμότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις τιμές των δημητριακών.

Το «κάτι παραπάνω» για να μη λείψει το κριθάρι

«Εμείς και πέρσι δίναμε 17 λεπτά. Όσο πάει, το κριθάρι περιορίζεται στην περιοχή, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δώσουμε αυτή την τιμή», δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας. «Έπρεπε να ωθήσουμε τους παραγωγούς να βάλουν κριθάρι, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στο εισαγόμενο για τις ζωοτροφές μας. Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί χρειάζεται σήμερα να έχουν δύο ή τρεις καλλιέργειες, δεν μπορούν να έχουν μόνο βαμβάκι», συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφέροντας ότι ένας σύντομος καύσωνας τον Απρίλη συγκράτησε τις καλές παραγωγές στα 500 κιλά/στρέμμα. «Μας έκαναν πρόταση να μας παραδώσουν κριθάρι από τη Βουλγαρία με 15,5 λεπτά», σημείωσε ο κ. Λιούτας, δίνοντάς μας μια ένδειξη που θα κινηθεί το εισαγόμενο προϊόν.

Στην ολοκλήρωση βρίσκεται η συγκομιδή στο κριθάρι στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Χρήστος Τσιχήτας. «Σε 1-2 μέρες (σ.σ. 15/6) τελειώνουν. Πέρα από τη συμβολαιακή, για τα άλλα κριθάρια δεν βλέπω διαφοροποίηση από το σύνηθες 14-15. Οι αποδόσεις για τα κριθάρια είναι γύρω στα 500 κιλά/στρέμμα. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει εισαγόμενο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στάση αναμονής τηρεί ο «ΘΕΣγη» σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Παναγιώτη Καλφούντζο: «Έχουμε τελειώσει και με το κριθάρι και με τα σιτάρια. Υπάρχει μια αβεβαιότητα στην αγορά σε σχέση με τις τιμές. Κατά την άποψή μου, ό,τι έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα είναι κάπως πρόωρο. Εμείς έχουμε δώσει προκαταβολές στα μέλη μας 10 λεπτά και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της αγοράς, πιστεύω ότι τέλος του μηνός θα μπει το εισαγόμενο». Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ποσότητες που συγκέντρωσε ο συνεταιρισμός είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Όπως είπε ο κ. Καλφούντζος, φέτος υπάρχει μια προοπτική για το κριθάρι, κάτι που προκύπτει από τους συσχετισμούς εγχώριου-εισαγόμενου, ωστόσο συνέστησε υπομονή. «Τα νούμερα που ακούγονται είναι περισσότερο εντυπωσιασμού και όχι ουσίας», σημείωσε.

Στα ορεινά της Αρκαδίας, η συγκομιδή μόλις ξεκίνησε, όπως μας πληροφόρησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΑΣ, Ευάγγελος Παρασκευόπουλος. «Για τις αποδόσεις χωρίς να έχουμε σαφή αριθμητική εικόνα περιμένουμε λίγο χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με πέρσι. Πέρσι δώσαμε 18 λεπτά μαζί με την εκκαθάριση», διευκρίνισε ο ίδιος.

Συγκρατημένοι, αλλά με προσδοκίες οι παραγωγοί

Οριακή άνοδο σε σχέση με πέρσι βλέπει ο παραγωγός από τα Γρεβενά, Μπάμπης Ορφανίδης: «Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή. Το κριθάρι αγοράζεται από τους εμπόρους με ανοιχτή τιμή, ωστόσο λόγω και των μικρότερων ποσοτήτων φέτος οι παραγωγοί ελπίζουν ότι θα πάρουν πάνω από 17 λεπτά».

Στη Φλώρινα, η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη, με ορισμένες περιοχές να παρουσιάζουν καλύτερες αποδόσεις όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος, Γιάννης Βράντζης: «Οι έμποροι παίρνουν κριθάρι στα 14-15 λεπτά», σημείωσε ο ίδιος.

Στην Κοζάνη, σε ορισμένες περιοχές ξεκίνησε η συγκομιδή, όπως πληροφόρησε την «ΥΧ» ο παραγωγός Σωτήρης Παπαδόπουλος. «Περιμένουμε καλύτερες αποδόσεις. Στα χωράφια μας, που είναι ξηρικά, ευελπιστούμε οι αποδόσεις να φτάσουν τα 300 κιλά/στρέμμα». Ως προς την τιμή, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να φτάσει και τα 17 λεπτά.