Κρήτη: Ξαναχτύπησαν με δυναμίτιδα παράνομοι αλιείς

Μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών ξεβράστηκε σε παραλίες του Καλού Χωριού Λασιθίου

Κρήτη: Ξαναχτύπησαν με δυναμίτιδα παράνομοι αλιείς

Με καταστροφικές, όπως όλα δείχνουν, συνέπειες, επανέρχεται στην Κρήτη μια «συνήθεια» που τις προηγούμενες δεκαετίες, και κυρίως μέχρι τη δεκαετία του 1970, είχε έντονη δυναμική, ωστόσο όμως για αρκετά χρόνια είχε εκλείψει.

Ο λόγος για την χρήση δυναμίτιδας στη διαδικασία του ψαρέματος, που πριν από λίγες ημέρες επανέφερε στο προσκήνιο την αγωνία όχι μόνο επιστημόνων που ασχολούνται με το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και επαγγελματιών αλιέων που εξήγησαν ότι πρόκειται για πρακτική που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη θάλασσα και τον πληθυσμό των ψαριών.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά σε περιοχή του Νομού Λασιθίου, καθώς μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν, όπως επιβεβαίωσε και η γνωμάτευση του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Ηρακλείου, νεκρά ψάρια και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό, κατέληξαν στην ακτή Βούλισμα στο Καλό Χωριό.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης επί επτά δειγμάτων ψαριών (γερμανών), που είχε περισυλλέξει από την ακτή το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια απέστειλε για τις προβλεπόμενες αναλύσεις, επιβεβαίωσαν ότι πιθανή αιτία θανάτου των ψαριών ήταν θαλάσσια έκρηξη κοντά στο σημείο που βρέθηκαν, παρά το γεγονός ότι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής δεν ανέφεραν κάποιο θόρυβο που να τους γέννησε περιέργεια ή να τους έβαλε σε υποψίες.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του το Εργαστήριο, η κατάστασή τους ήταν καλή, καθιστώντας εφικτή την εργαστηριακή ανάλυση. Από το πόρισμα του Εργαστηρίου, η Λιμενική Αρχή πιθανολογεί ότι τα νεκρά ψάρια ήταν αποτέλεσμα παράνομης αλιείας με χρήση δυναμίτιδας. Ως εκ τούτου, το Λιμεναρχείο προβλέπεται να ξεκινήσει προανάκριση.

  • Κάλια Πετσαλάκη