Ροδάκινο: Κρούσεις σε Έλληνες παραγωγούς κάνουν ήδη οι Ισπανοί, που γράφουν φέτος σηµαντικές απώλειες

Με ιδιαίτερα υποσχόμενες τιμές έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα περίπου η συγκομιδή των υπερπρώιμων ποικιλιών επιτραπέζιου ροδάκινου στην Ημαθία, αρχής γενομένης από τη Λολίτα και τη Φρανσουά.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Επισκοπής Αλεξάνδρειας, Στέφανος Νταούκας, «για τα ροδάκινα που διατίθενται αυτό το διάστημα στην αγορά, ανάλογα και με την ποιότητα, οι τιμές παραγωγού ξεκινούν από τα 70 λεπτά και φτάνουν τα 90 λεπτά/κιλό. Εξαρτάται βέβαια και από το τι θα εκκαθαριστεί στις αγορές που θα εξαχθούν. Κάποιες πωλήσεις δεν γίνονται στη ράμπα, αλλά στην παράδοση». Προβλέπει ότι «τα νεκταρίνια που θα ξεκινήσουν αυτές τις μέρες αναμένεται να πωληθούν κοντά στο 1 ευρώ».

Ερωτηθείς για τις αποδόσεις, ο ίδιος σημειώνει ότι τα υπερπρώιμα ροδάκινα χτυπήθηκαν από παγετό, γι’ αυτό και είναι πολύ χαμηλές. «Από τις πρώιμες και μετά θα πάμε με πιο φυσιολογικές παραγωγές», προσθέτει.

Ευκαιρία φέτος για την Ελλάδα

Στην Κοζάνη η συγκομιδή των ποικιλιών επιτραπέζιων ξεκινάει σε περίπου δέκα ημέρες. Για μεγάλη ευκαιρία που έχουν φέτος οι συνεταιρισμοί και οι αγρότες να πουλήσουν σε καλές τιμές κάνει λόγο στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας: «Οι Ισπανοί έχουν πολύ μεγάλες απώλειες. Επειδή γνωρίζουμε ότι συνήθως υποβαθμίζουν τέτοιες καταστάσεις, για να βγαίνουν φέτος και να το λένε ευθαρσώς, σημαίνει ότι έχουν πράγματι μεγάλο πρόβλημα».

Το σημαντικό, όπως λέει, είναι «να μην επικρατήσει η βιασύνη και η κουτοπονηριά και να μη στραφούν οι παραγωγοί σε μεσίτες – τυχοδιώκτες. Οι Ισπανοί έχουν ήδη ξεκινήσει τις κρούσεις και θα κοιτάξουν να πάρουν ροδάκινα όσο πιο χαμηλά γίνεται. Φέτος, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για τους παραγωγούς, αρκεί να δράσουν με υπομονή και να μην πανικοβληθούν». Αναφορικά με την εξέλιξη της παραγωγής σημειώνει ότι «αν και γλυτώσαμε από τον πρόσφατο παγετό, ένα χαλάζι πριν από μια εβδομάδα χτύπησε τμήμα του κάμπου. Ωστόσο, σε ποιον βαθμό υπάρχουν απώλειες θα το ξέρουμε όταν τελειώσουν τα αραιώματα».

Ο παραγωγός και μέλος του ΑΣ Γαλατάδων Πέλλας, Δημήτρης Παπαπέτρου, αναφέρει ότι «τα ροδάκινά μας πάνε για εξαγωγές, επομένως η εκκαθάριση θα βγει στο τέλος του καλοκαιριού. Οι παραγωγοί ελπίζουν να πάρουν μια προκαταβολή, εφόσον παραδώσουν και κάποιες ποσότητες. Πάντως, μια τιμή πάνω από τα 80 λεπτά θεωρείται ικανοποιητική, ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι ποικιλίες δεν έχουν μεγάλες ποσότητες, μιλάμε για 30-40 κιλά/δέντρο».

Ο παραγωγός και πωλητής λαϊκής αγοράς από τη Νάουσα, Θοδωρής Γαβριηλίδης, αναφέρει ότι τα υπερπρώιμα πιάνουν τιμή παραγωγού έως και 1 ευρώ/κιλό: «Κάποια έφυγαν από 80 λεπτά έως 1 ευρώ τιμή παραγωγού στα μανάβικα. Πάντως, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι αισθητά πεσμένη», σχολιάζει.

Βάση εκκίνησης τα 35 λεπτά στο συμπύρηνο

Σε ό,τι αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο, ο κ. Νταούκας σημειώνει ότι υπάρχει καιρός για τη συγκομιδή, ωστόσο, αν η παραγωγή εξελιχθεί ομαλά, οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο. «Βάσει και των ανακοινώσεων της ΕΚΕ, υπάρχει η πεποίθηση ότι η τιμή παραγωγού θα κινηθεί στα 35 λεπτά/κιλό. Αρκεί να μην έχουμε χαλάζια». Ο ίδιος εκτιμά ότι οι προθέσεις της αγοράς θα φανούν από τα μέσα Ιουνίου, όπου θα μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για την απορρόφηση του προϊόντος.

Υψηλές αποδόσεις αναμένονται για την ποικιλία Κατερίνα, σύμφωνα με τον παραγωγό Δημήτρη Παπαπέτρου από την Πέλλα: «Στην Κατερίνα θα είμαστε παραγωγικά στο φουλ. Για την Α-37 δεν μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πιο ιδιαίτερη ποικιλία. Θα φανεί στο αραίωμα», σημειώνει. Ο ίδιος διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς τις προθέσεις των μεταποιητών, λέγοντας ότι «διαβάσαμε ότι οι βιομηχανίες θα δώσουν 33 με 35 λεπτά.

Έχει σημασία προς τα πού θα κλίνει η τιμή, γιατί με τα 3-4 λεπτά που αφαιρούνται από τον παραγωγό είναι σημαντική αυτή η διαφορά των 2 λεπτών. Έχουμε δει στο παρελθόν να φεύγουν όλες οι ποικιλίες με συγκεκριμένη τιμή και στο τέλος επειδή τα κιλά δεν βγαίνουν τα εργοστάσια να αυξάνουν την τιμή. Δεν είναι σωστές αυτές οι τακτικές, ειδικά φέτος με τις αυξήσεις στα εργατικά και στα εφόδια, το ποιοτικό συμπύρηνο πρέπει να πληρωθεί 40 λεπτά», τονίζει.

Πληγή αγιάτρευτη τα εργατικά

Η πλειονότητα των παραγωγών στέκεται στο αυξημένο κόστος των εργατικών, πρόβλημα που χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται. Παραγωγός από την Ημαθία αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «τα μεροκάματα φέτος είναι 30 ευρώ στις περισσότερες περιοχές. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι Αλβανοί δεν δέχονται να απασχοληθούν με εργόσημο. Πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται και τους πληρώνουν και μετά ψάχνουν τρόπο να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους. Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν ουσιαστικά δύο φορές. Το κόστος για το αραίωμα φθάνει το 1 ευρώ ανά δέντρο. Φοβάμαι ότι με την αύξηση του κόστους παραγωγής, του χρόνου έως και το 30% των παραγωγών θα προτιμήσει να νοικιάσει τα χωράφια του αντί να παράγει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βελβεντού Κοζάνης, Νίκος Κουτλιάμπας, σχολίασε με ένα λακωνικό, αλλά χαρακτηριστικό σχόλιο την κατάσταση που επικρατεί: «Το εργατικό εξελίσσεται στην καταστροφή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα».