Ξανά στο προσκήνιο η καλλιέργεια της αραχίδας στην Ηλεία

Καταλύτης το επώνυμο φιστικοβούτυρο από την «Ηλειακός Καρπός» της οικογένειας Φωτεινόπουλου

Το δικό της φιστικοβούτυρο παράγει πλέον η Ηλεία, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναβίωση της καλλιέργειας αραχίδας στον νομό και προσφέροντας οικονομική διέξοδο σε πολλούς αγρότες.

Την αρχή έκανε η εταιρεία «Ηλειακός Καρπός» που δημιουργήθηκε από την ένωση δυνάμεων του 63χρονου αγρότη Δημοσθένη Φωτεινόπουλου, με πείρα χρόνων στον πρωτογενή τομέα, και της 31χρονης κόρης του, Κωνσταντίνας, η οποία άφησε τη ζωή της στην Αθήνα και επέστρεψε στο χωριό της για να διευρύνει τις δυνατότητες της οικογενειακής επιχείρησης.

Δημιούργησαν μια σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αραχίδας που λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Καλλίκωμο Ηλείας, συσκευάζοντας το προϊόν, αξιοποιώντας το στη φυσική του μορφή, ως ξηρό καρπό, συσκευασμένο, και ως υποπροϊόν για κτηνοτροφικές ανάγκες. Ωστόσο, πατέρας και κόρη δεν έμειναν μόνο στο ολόκληρο ή καθαρισμένο φιστίκι και στην κλασική αραχίδα, αλλά προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα, στην παραγωγή φισιτικοβούτυρου με δικό τους brand name.

Ένα προϊόν με προοπτική

Μέχρι σήμερα, από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την επεξεργασία, μέχρι τα ράφια delicatessen, παντοπωλείων και καταστημάτων τροφίμων, ο «Ηλειακός Καρπός» συνεχίζει ανοδικά την πορεία του με συγκριτικό πλεονέκτημα τη μοναδική πρώτη ύλη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Πρόκειται για ένα προϊόν με καλές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η αγορά ξηρών καρπών αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με την εγχώρια κατανάλωση να βαίνει αυξανόμενη. Η δε καλλιέργεια του αράπικου φιστικιού θεωρείται εύκολη, χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο κ. Φωτεινόπουλος, το 2014 ξεκίνησε δοκιμαστικά την καλλιέργεια και, αφού διαπίστωσε πως υπήρχε παραγωγή, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, αποφάσισε να επενδύσει σε αυτήν, αγοράζοντας μηχανήματα και εξοπλισμό.

«Στην περιοχή, τη δεκαετία του 1980 με 1990 καλλιεργούσαν το φιστίκι και μάλιστα ήταν άκρως αποδοτικό. Όταν όμως άρχισε να καταφθάνει στη χώρα μας πολύ εισαγόμενο προϊόν που ήταν φτηνότερο, αντικαταστάθηκε από το βαμβάκι και το καλαμπόκι», σημειώνει ο κ. Φωτεινόπουλος. Η Ηλεία, όπως προσθέτει, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει την παραγωγή φιστικιού. Άλλωστε, τα αμμώδη εδάφη σε περιοχές όπως η πρώην λίμνη της Αγουλινίτσας και η Κάστα στις παρυφές της πρώην λίμνης Μουριάς, προσφέρονται για την καλλιέργεια και ο καρπός θεωρείται μοναδικός, ενώ έχει και γλυκιά γεύση, που προσδίδει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές.

Καθετοποιημένη μονάδα

Το ξεκίνημα για τον κ. Φωτεινόπουλο ήταν πολύ καλό, ωστόσο δεν υπήρχαν έμποροι στον νομό για να πουλήσει το προϊόν του. Έτσι, πήγε στην Καλαμάτα, η οποία δεν σταμάτησε ποτέ να καλλιεργεί αραχίδα. «Σταδιακά, από το 2012 μέχρι το 2019, ολοκληρώθηκε η αγορά του εξοπλισμού, προκειμένου να έχουμε μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα. Με τη βοήθεια της κόρης μου, επενδύσαμε και στο φιστικοβούτυρο. Η καλλιέργεια γίνεται με τις πιο σύγχρονες και φυσικές μεθόδους, εξασφαλίζοντας την πλούσια γεύση και τη γεμάτη σε θρεπτικές ουσίες σύστασή του», αναφέρει και προσθέτει: «Χρησιμοποιούμε μια ποικιλία που βγάζει πιο γλυκό φιστίκι, το οποίο ψήνουμε σε ιδανικές θερμοκρασίες για να καβουρντιστεί ο καρπός και το περνάμε από τη μηχανή του φιστικοβούτυρου για να βγει το προϊόν. Πρόκειται για ένα αγνό φιστικοβούτυρο το οποίο δεν περιέχει συντηρητικά, ούτε ζάχαρη, ούτε αλάτι».

Ο κ. Φωτεινόπουλος διαθέτει σχεδόν 600 ιδιόκτητα στρέμματα ενώ, όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, συνεργάζεται με άλλους παραγωγούς, με τη συνολική δυναμική να εκτιμάται σε 5.000 στρέμματα. Αυτή την περίοδο στα χωράφια του γίνεται η φύτευση της αραχίδας, ενώ οι πρώτοι καρποί θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η απόδοση του φυτού ανέρχεται σε 450 κιλά/στρέμμα.