Ξανά σε πτωτική τροχιά ο δείκτης FAO μετά τις μειώσεις τιμών σε σιτηρά, έλαια και γαλακτοκομικά
Σε πτωτική τροχιά επέστρεψε τον μήνα Μάιο ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αποτυπώνει τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές του καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων. Ύστερα από την παρένθεση του Απριλίου, όταν οι τιμές ανέβηκαν για πρώτη φορά μετά από ένα δωδεκάμηνο συνεχούς πτώσης, ο δείκτης υποχώρησε εκ νέου εν μέσω σημαντικών μειώσεων στις τιμές για τα περισσότερα σιτηρά, τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ανέφερε ο FAO.
Κυρίαρχο ρόλο, όσον αφορά την τάση, έπαιξαν οι σημαντικές μειώσεις που παρατηρήθηκαν στις διεθνείς τιμές για το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα φυτικά έλαια και το τυρί, ενώ στον αντίποδα αυξήθηκαν οι τιμές του ρυζιού, της ζάχαρης και του κρέατος.
Ανάμεσα στις βασικές κατηγορίες, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση κατά τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας κατά 8,7% και ευρισκόμενος κατά μέσο όρο σε 48,2% (!) χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι την ίδια –αλλά σημαντικά πιο ταραγμένη– εποχή πέρυσι.
Οι διεθνείς τιμές του φοινικελαίου μειώθηκαν αισθητά από τον Απρίλιο, καθώς οι παρατεταμένες αδύναμες παγκόσμιες εισαγωγές συνέπεσαν με την αύξηση των αποδόσεων στις μεγάλες χώρες παραγωγής. Οι παγκόσμιες τιμές της σόγιας υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα εν μέσω της αυξημένης σοδειάς στη Βραζιλία και των υψηλότερων του αναμενομένου αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τιμές της ελαιοκράμβης και του ηλιελαίου συνέχισαν να κινούνται πτωτικά εξαιτίας των άφθονων παγκόσμιων προμηθειών.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO υποχώρησε κατά 4,8% τον μήνα Μάιο, κυρίως λόγω της πτώσης κατά 9,8% στις παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού λόγω των ευνοϊκών προοπτικών παραγωγής και της υποτονικής ζήτησης για εισαγωγές.
Σημαντικά μειώθηκαν και οι παγκόσμιες τιμές σιταριού, φθάνοντας στο -3,5% από τον Απρίλιο, κάτι που αποδίδεται στις άφθονες προμήθειες σε συνδυασμό με τη νέα επέκταση της Πρωτοβουλίας Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού συνέχισαν να αυξάνονται, λόγω της υψηλής ζήτησης από την Ασία σε συνδυασμό με τις περιορισμένες προμήθειες σε ορισμένες χώρες εξαγωγής, όπως το Βιετνάμ και το Πακιστάν.
Παρ’ όλα αυτά, η καθοδική τάση σε αμφότερες τις παραπάνω κατηγορίες αναμένεται να διαταραχθεί μετά την ανατίναξη του κομβικού φράγματος Καχόφσκα στη Χερσώνα της Ουκρανίας. Τέλος, ο δείκτης τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 3,2% από τον Απρίλιο, καθοδηγούμενος από την απότομη πτώση των διεθνών τιμών του τυριού λόγω κυρίως των άφθονων εξαγωγικών διαθεσίμων εν μέσω υψηλής εποχικής παραγωγής γάλακτος στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές για τη σκόνη γάλακτος και το βούτυρο ανέκαμψαν προς τα πάνω.
Στον αντίποδα, οι δείκτες τιμών του FAO για τη Ζάχαρη και το Κρέας σημείωσαν μηνιαία αύξηση κατά 5,5% και 1% αντίστοιχα.