Ξάνθη: Όλα του… τουρισμού δύσκολα

Στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ξάνθης, τα πρωινά περιλαμβάνουν τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα, αναδεικνύοντας την εξαίρετη ξανθιώτικη γαστρονομία. Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Ξενοδόχων της περιοχής κάνει προσπάθειες ώστε να γίνουν αναπτυξιακά έργα και τουριστικές επενδύσεις, αλλά προσκρούει σε πλήθος προβλημάτων. Ο πρόεδρος, Γιάννης Ιερόπουλος, μεταφέρει στην «ΥΧ» τον στόχο τους για αγαστή συνεργασία όλων των συλλόγων ξενοδόχων της περιφέρειας, εστιάζοντας στα φλέγοντα ζητήματα. «Έχουμε μια τεράστια παραλία από το Δέλτα του Νέστου μέχρι το Πόρτο Λάγος, αλλά λόγω της Συνθήκης Ramsar, παρουσιάζονται προβλήματα σε επενδύσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τουλάχιστον στο μισό τμήμα».

Ο ίδιος καυτηριάζει την εγκατάλειψη υποδομών, για παράδειγμα το κλειστό και εγκαταλειμμένο κάμπινγκ στα Μάγγανα και ακόμη ένα στο Μυρωδάτο. Όπως εξηγεί, ότι η ανάσχεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν φωτογραφίζει τη Συνθήκη Ramsar, επιχειρηματολογώντας ότι στην άλλη πλευρά του Νέστου, στην Κεραμωτή, υπάρχει ανοικοδόμηση. Εστιάζοντας στον θερμαλισμό της Ξάνθης, αναφέρει ότι τα δημοτικά ιαματικά λουτρά της Ποταμιάς δεν λειτουργούν σε μόνιμη βάση. «Οι δήμοι δεν μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες, άρα πρέπει να δοθούν σε ιδιώτη», τονίζει, εξηγώντας πως αν βγουν σε δημοπρασία, οι Βούλγαροι θα κινηθούν άμεσα. Ο κ. Ιερόπουλος θυμίζει ακόμη ότι τα Λουτρά Θερμών, παρά το έργο ανάπλασης στο Κεντρικό Υδροθεραπευτήριο, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση. Για τα εξαιρετικά λουτρά της Ποταμιάς, που έχουν ευκολότερη πρόσβαση, αναφέρει πως τα μέλη του Συλλόγου Ξενοδόχων που διατηρούν καταλύματα στην περιοχή, όπως και ο ίδιος που δραστηριοποιείται στους Τοξότες, λειτουργούν σαν φύλακες. Στο Νέστο, τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα προσέρχονται 5.000 επισκέπτες, αλλά δεν υπάρχει ούτε μία τουαλέτα, η καντίνα δεν έχει ρεύμα, γενικά απουσιάζουν οι υποδομές.

Προσπαθώντας να στηρίξουν τον τόπο, κάλεσαν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να συμπεριληφθούν στη σελίδα τους. Επίσης, ένα συνεργάτης τους χαρτογράφησε όλη την περιφέρεια, διαμορφώνοντας ένα απαραίτητο εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης.