Ξεκινά από τα 40 λεπτά και βλέπει τα 50 φέτος η ελαιοκράμβη

Πεσμένα τα στρέμματα στη Β. Ελλάδα, ανεβαίνει η Θεσσαλία

Θετική προδιαγράφεται η φετινή χρονιά στην ελαιοκράμβη, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Παρά τα εμπόδια λόγω του ασταθούς καιρού και του υψηλού κόστους παραγωγής, οι παραγωγοί σε Φάρσαλα, Λάρισα και Μαγνησία έχουν μπει και φέτος δυναμικά στην καλλιέργεια, αυξάνοντας τις εκτάσεις τους, ενώ σιγά-σιγά ολοκληρώνεται η σπορά.

Στη Βόρεια Ελλάδα, αντίθετα, αναμένεται σημαντική μείωση εκτάσεων. Η τάση που παγιώνεται στην αγορά είναι για κατώτατη εγγυημένη τιμή στα 40 λεπτά/κιλό, με ορισμένες εταιρείες να προσφέρουν επιπλέον μπόνους, εφόσον ο παραγωγός επιλέξει σπόρο της επιλογής τους.

Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, η συγκυρία με τις σταθερά υψηλές τιμές των εμπορευμάτων δίνει βάσιμες ελπίδες να σπάσει φέτος η τιμή το περσινό ταβάνι των 47,5 λεπτών.

Τετραπλασίασε τα στρέμματα ο ΘΕΣγη

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτη Καλφούντζο, και τον υπεύθυνο παραγωγής, Γιώργο Κανάκη. Αμφότεροι μας επιβεβαίωσαν την αυξητική τάση των καλλιεργούμενων εκτάσεων: «Φέτος, υπάρχει η θετική εξέλιξη της κατώτατης εγγυημένης τιμής, η οποία για πρώτη φορά αποτυπώνεται στα συμβόλαια. Επομένως, με τα 40 λεπτά μίνιμουμ και βάσει των περσινών μας αποδόσεων που ξεπέρασαν μεσοσταθμικά τα 300 κιλά/στρέμμα, φέτος βάλαμε πάνω από 8.000 στρέμματα από 2.000 στρέμματα που είχαμε πέρσι», ανέφερε ο κ. Καλφούντζος.

Από την πλευρά του, ο κ. Κανάκης δήλωσε στην «ΥΧ»: «Είμαστε στο τέλος της σποράς, έως τις αρχές Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έχουμε και φέτος συνεργασία με την GF Energy. Τα κόστη, ειδικά στη θρέψη, είναι ανεβασμένα φέτος, όπως και τα καύσιμα, επομένως η ελάχιστη εγγυημένη τιμή στα συμβόλαια είναι σημαντική για μπορέσουν οι παραγωγοί να κάνουν τον προγραμματισμό τους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλων επιχειρήσεων αγροεφοδίων, στη Θεσσαλία αναμένεται αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων κοντά στο 30%.

Το κόστος παραγωγής προβληματίζει

Αντιδιαμετρικά αντίθετη είναι η εικόνα των προθέσεων σποράς για την ελαιοκράμβη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η καλλιέργεια φαίνεται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά. Για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Β. Ελλάδα έως και 50% έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος σπόρων Βόρειας Ελλάδας της ΑDAMA Hellas (πρώην Άλφα Γεωργικά Εφόδια), Σάββας Ενεπέκογλου. «Σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, η πτώση των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι πολύ μεγάλη. Τα συμβόλαια αυτή την ώρα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Όμως, η χρηματιστηριακή αξία του προϊόντος είναι σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που αφήνει αισιοδοξία ότι φέτος η τιμή παραγωγού μπορεί να φτάσει τα 50 λεπτά», μας είπε.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Ανάπτυξης Σπόρων Σποράς της Κ&Ν Ευθυμιάδης, Γιάννη Εμμανουήλ, «υπάρχουν περιοχές στην Ανατολική Μακεδονία, όπου η μείωση των εκτάσεων φτάνει το 70%. Μεγάλη είναι η μείωση και στη Δυτική Μακεδονία, ενώ σημαντική είναι και στο κεντρικό τμήμα της Μακεδονίας. Γενικά, η καλλιέργεια είναι πολύ πεσμένη φέτος από άποψη στρεμμάτων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φυτοενέργεια ΑΕ στις Σέρρες, Οδυσσέας Γαβρανίδης, υποστήριξε ότι και φέτος ο κανόνας της τιμής παραγωγού στα συμβόλαια αναμένεται να είναι τα 40 λεπτά/κιλό. «Κάποιες εταιρείες προσπαθούν να εφαρμόσουν μια πολιτική με bonus βάσει της υψηλής περιεκτικότητας σε έλαια, αλλά, κατά τη γνώμη μου, αυτό περισσότερο μπερδεύει την κατάσταση», σημείωσε.

Ο παραγωγός και θεριζοαλωνιστής από τη Λάρισα, Νίκος Καριπίδης, δήλωσε ότι η εκτίναξη του κόστους παραγωγής κάνει αρκετούς παραγωγούς να το σκέφτονται: «Με τα λιπάσματα φέτος στη διπλάσια τιμή και με ακριβό πετρέλαιο, ακόμα και τα 40 λεπτά δεν είναι μια τόσο καλή τιμή για τον παραγωγό».