Ξεκινά ο Στρατηγικός Διάλογος για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας

Πρεμιέρα των συζητήσεων στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας

Στο πρώτο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας του 2024 υπό τη βελγική προεδρία θα ξεκινήσει ο «Στρατηγικός Διάλογος για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ», καθώς οι αντιπροσωπείες έχουν κληθεί από την Κομισιόν να προετοιμαστούν σχετικά για την 23η Ιανουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει στα κράτη-μέλη ότι οι βάσεις του Διαλόγου τέθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στόχος, όπως σημειώνει η Επιτροπή, είναι να διασφαλιστεί ότι η πράσινη μετάβαση θα πραγματοποιηθεί με δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.

«Οι αγρότες υπόκεινται σε διάφορους περιορισμούς, των οποίων ο αντίκτυπος όλο και αυξάνεται, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή και οι απαιτήσεις που προκύπτουν από τη νέα νομοθεσία της ΕΕ», υπογραμμίζει. «Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια, να αυξηθεί η ανθεκτικότητα και να καταστεί η γεωργία της ΕΕ πιο βιώσιμη», προσθέτει.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2023, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι αυτός ο Στρατηγικός Διάλογος θα ξεκινήσει το 2024, καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς να ξεπεράσουν την πόλωση που έχει προκληθεί π.χ. για τη μείωση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, υποστηρίζοντας ότι είναι δυνατή η «συμφιλίωση» μεταξύ ανταγωνιστικότητας και φύσης.

«Φιλοδοξία της Επιτροπής είναι να φέρει στο τραπέζι όλους τους παράγοντες της τροφικής αλυσίδας. Όχι μόνο τους παραγωγούς και τους μεταποιητές, αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών», επισημαίνει η Κομισιόν.

Ερωτήματα

Με βάση τα παραπάνω, και για να μπορέσει το Συμβούλιο να προετοιμαστεί για αυτόν τον Διάλογο, η προεδρία του Βελγίου θέτει στις εθνικές αντιπροσωπείες τα ακόλουθα ερωτήματα, προκειμένου να συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου:

1. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί να συνεχίσουν να προμηθεύουν τρόφιμα και πρώτες ύλες με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας  αξιοπρεπές εισόδημα;

2. Στο πλαίσιο αυτού του Στρατηγικού Διαλόγου, ποια θέματα θέλετε να επισημάνετε;

3. Ποια αποτελέσματα αναμένετε από αυτόν τον Στρατηγικό Διάλογο;