Ξεκινά σήμερα η απόσταξη τσίπουρου στον Έβρο

Ανοίγει σήμερα για τον Έβρο η περίοδος απόσταξης του τσίπουρου, σύμφωνα με τον ταμία του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Σουφλίου, Χρήστο Παπατσαρούχα, αφού όπως ο ίδιος τόνισε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας «ο Συνεταιρισμός πάντα δίνει το έναυσμα εφόσον θεωρείται η ατμομηχανή που σέρνει όλα τα άλλα βαγόνια».

Η 24η  Οκτωβρίου είναι η μέρα έναρξης όπου παίρνουν φωτιά οι άμβυκες σε όλα τα αποστακτήρια της περιοχής ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις υπάρχει αύξηση στις  τιμές απόσταξης.

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ όπως είπε «έχει ανέβει ο συντελεστής κατά 100% δ.λ.δ. από 3,95 στα 7,61 ευρώ ανά λίτρο κάτι που επιβαρύνει τον παραγωγό. Σε αυτό προστίθεται και το κόστος της καύσιμης ύλης, που θα χρησιμοποιήσει ο παραγωγός ανάλογα με το αποστακτήριο που επιλέγει».

Φέτος στον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Σουφλίου, που θεωρείται μη κερδοσκοπικός οργανισμός προς όφελος των παραγωγών οι τιμές θα κυμανθούν στα 32-33 ευρώ την καζανιά από 25-26 που ήταν πέρυσι .Πολιτική τους είναι να συμπεριλάβουν και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα πχ pellet που χρησιμοποιούν για την απόσταξη.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι θα επηρεαστούν και οι τιμές στα ιδιωτικά αποστακτήρια, είτε με την χρήση ανά ώρα, είτε με την χρήση ανά καζανιά, προσθέτοντας και την καύσιμη ύλη (ξύλο αέριο ή pellet ) που το καθένα χρησιμοποιεί.

Ο κ. Παπατσαρούχας εξέφρασε για άλλη μια φορά το παράπονο του για την άδικη μεταχείριση της πολιτείας στους Αμπελουργικούς συνεταιρισμούς αφού δυστυχώς δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη, κάτι που οδηγεί σε μαρασμό τους τρεις μοναδικούς στην χώρα συνεταιρισμούς στις περιοχές Τυρνάβου Μυτιλήνης Σουφλίου και δυο Ομάδων παραγωγών στη Μάνη του Έβρου και την Σαμοθράκη.

Πηγή: ertnews.gr