Ξεκινά η συλλογή της πράσινης ελιάς – Παραμένουν στις κάδες μεγάλες ποσότητες Καλαμών

Αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά η συλλογή της πράσινης ελιάς από τη Στυλίδα και επεκτείνεται στις υπόλοιπες περιοχές παραγωγής μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ούτε στην παραγωγή, αλλά ούτε και στην ποιότητα.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Πλιάτσικας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Στυλίδας, «η παραγωγή δεν παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με την περσινή περίοδο. Το θετικό είναι ότι η μέχρι τώρα παρουσία του δάκου δεν εμπνέει ανησυχία και πιστεύω να εξελιχθεί ομαλά μέχρι το τέλος της συλλογής». Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του προϊόντος, ο κ. Πλιάτσικας είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος και κάνει λόγο για τιμές «οι οποίες θα κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα».

Ζήτηση για τη βιολογική ελιά

Μπορεί η πράσινη συμβατική ελιά να κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα, ιδιαίτερη όμως αναφορά από τον κ. Πλιάτσικα γίνεται για τη βιολογική καλλιέργεια. Η ζήτηση του προϊόντος είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται από τη διαφορά της τιμής του προϊόντος που απολαμβάνουν οι βιοκαλλιεργητές. «Με μία μέση τιμή στα 35 λεπτά το κιλό παραπάνω από το συμβατικό προϊόν, κινεί το ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη από την πλευρά μας έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα περίπου 80 παραγωγών και προσπαθούμε να στηρίξουμε τη βιολογική καλλιέργεια».

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου η Άμφισσα

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κινείται και η καλλιέργεια της ελιάς στη Φωκίδα. Σύμφωνα με δηλώσεις παραγωγών της περιοχής, η συλλογή της πράσινης θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ομιχλώδες τοπίο για την Καλαμών

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών παρατηρούνται κινήσεις παραγωγών ελιάς Καλαμών. Μετά από τη συνάντησή τους στην Ιτέα, ακολούθησε αντίστοιχη στην Κόρινθο την Τετάρτη 26 Αυγούστου, όπου παραγωγοί από τη Φθιώτιδα, τη Λακωνία και την Αιτωλοακαρνανία αποφάσισαν τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου, η σύνθεση του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο Τ. Σουλτανόπουλος, παραγωγός από τη Λοκρίδα που συμμετείχε στη συνάντηση, «υπολογίζεται ότι υπάρχουν αδιάθετοι 40.000 τόνοι ελιάς τύπου Καλαμών, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρή πίεση στη νέα συγκομιδή».

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι υποστηρικτές του ΠΟΠ Καλαμάτας

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ζακυνθινό, καθηγητή της Σχολής Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «η απόφαση για το συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών εξακολουθεί να αποδυναμώνει την ελληνική παραγωγή, να κρατά καθηλωμένες τις τιμές, με τις ελληνικές ελιές στις κάδες και τις ελληνοποιημένες με ιδιαίτερο εξαγωγικό προφίλ.

Φυσικά δεν υπάρχουν χρήματα για αποσύρσεις και στήριξη των παραγωγών. Μόνη έννοια κάποιων είναι να δώσουν βήμα σε σωτήρες με διαδικασίες Γεωγραφικών Ενδείξεων, που ίσως να είναι μοιραία κατάληξη, όπως έχει συμβεί και με τη φέτα μας. Μήπως κάποιοι πρέπει να δουν τα πράγματα με περισσότερη σοβαρότητα; Δεν παζαρεύουμε τα εθνικά προϊόντα», τονίζει.