Ξεκινά με τρία είδη ντομάτας, στοχεύει στην κομμένη σαλάτα η Βellamia Farms

Στα 30 εκατ. ευρώ το νέο υδροπονικό πρότζεκτ, με την υπογραφή του Δημήτρη Μηλιάκου

Ενας νέος «παίκτης» με σημαντική οικονομική επιφάνεια, που έχει ταυτόχρονα στο τιμόνι του έναν άνθρωπο ο οποίος επί σειρά ετών συνέδεσε το όνομά του με την αγροτική πίστη και το αγροτικό επιχειρείν, ετοιμάζεται να κάνει την είσοδό του στον χώρο της υδροπονίας.

Ο πρόεδρος της Bellamia Farms και πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Δημήτρης Μηλιάκος

Ο λόγος για την Bellamia Farms, καρπό της συνεργασίας του πρώην διοικητή της ΑTEbank, Δημήτρη Μηλιάκου και της Waterfall Capital Investors, μιας εταιρείας ελληνοαμερικανικών συμφερόντων που εδρεύει στο Σικάγο και τα επενδυτικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αγροδιατροφή.

Το πρότζεκτ υλοποιείται πολύ κοντά στη Λαμία (εξου και το «Βellamia») σε χώρο της ΕΤΑΔ, με προοπτική επέκτασης στον χώρο που «φιλοξενούνταν» οι πάλαι ποτέ κραταιές κλωστουφαντουργίες ΒΟΜΒΥΞ και ΒΟΜΒΥΚΡΥΛ.

Σε πρώτη φάση, θα επικεντρωθεί στην υδροπονική παραγωγή ντομάτας, σταδιακά ωστόσο θα επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ και η προς μίσθωση έκταση φτάνει τα 255 στρέμματα, εκ των οποίων τα 160 στρέμματα θα καταλαμβάνουν οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. Το συγκρότημα θα διαθέτει επίσης ψυγεία, αλλά και ιδιόκτητο συσκευαστήριο αφού, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο διεθ. σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Ταμπάογλου, ο στόχος ήταν εξαρχής η είσοδος στην αγορά με επώνυμο προϊόν. Ο ίδιος συνδέεται με με τον κ. Μηλιάκο με μακρόχρονη σχέση και φιλία αφού επί διοικήσεώς του είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΕ Τεχνική.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Bellamia Farms θα δραστηριοποιηθεί σε τρία είδη ντομάτας: Μεγαλόκαρπη (που θα καταλαμβάνει και τη μεγαλύτερη έκταση), τσαμπί και τοματίνι (σε μικρότερες ποσότητες μεν, αλλά με υψηλότερα περιθώρια προστιθέμενης αξίας). Η παραγωγή θα ανέρχεται σε 12.000 τόνους σε ετήσια βάση και, όπως προσθέτει ο ίδιος, η διάθεσή της έχει ήδη διασφαλιστεί μέσω προσυμβολαίων που έχουν υπογραφεί με εγχώριους, αλλά και ξένους αγοραστές.

To ντεμπούτο στο ράφι τοποθετείται μέσα στο 2022 και στην ελληνική αγορά έχουν κλειστεί συνεργασίες με Lidl και ΑΒ Βασιλόπουλο, ενώ στη Ρουμανία με τη μητρική της τελευταίας, Αhold Delhaize.

«Δεν ψάχνουμε να πουλήσουμε αφού παράξουμε. Το αντίστροφο, ξεκινάμε να επενδύουμε, έχοντας ήδη βρει τους αγοραστές», τονίζει ο κ. Ταμπάογλου.

Στο ράφι μέσα στο 2022

«Εξυπακούεται ότι οι εξαγωγές μάς ενδιαφέρουν πολύ, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας και των δυνατοτήτων που μας προσφέρει το οδικό δίκτυο. Όμως, η Ελλάδα είναι ο βασικός μας στόχος, τόσο σε επίπεδο αλυσίδων, όσο και σε επίπεδο HORECA. Παράλληλα, θέλουμε να διεισδύσουμε και στο δίκτυο των μικρότερων καταστημάτων, μέσω των κατάλληλων συνεργασιών με διανομείς», προσθέτει ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο κ. Ταμπάογλου, «μιλάμε για ένα προϊόν που θα έχει την απόλυτη εποχικότητα, θα παράγεται με σταθερή ποιότητα, σε συγκεκριμένη ποσότητα και σε ικανό όγκο και, επιπλέον, θα έχει ιχνηλασιμότητα. Με λίγα λόγια, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει brand».

Τεχνολογία μικροκλίματος

Τα τρία διαφορετικά είδη ντομάτας διασφαλίζουν μια διαρκή ροή παραγωγικών κύκλων, η οποία καθίσταται δυνατή μέσω της καινοτόμου τεχνολογίας που χρησιμοποιείται.

Πρόκειται για υαλόφρακτα θερμοκήπια semi-closed (μικροκλίματος) τα οποία, όπως εξηγεί ο συνομιλητής μας, προσφέρουν μεγάλη ευελιξία και δυνατότητα παραγωγής 12 μήνες το χρόνο. Η βιωσιμότητα της επένδυσης, αλλά και ο «πράσινος» χαρακτήρας της, ενισχύονται από τη Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) ισχύος 8,8 ΜW, μέσω της οποίας θα εξασφαλίζονται επίσης η απαραίτητη θερμότητα και η ανθρακολίπανση.

Πολλαπλά τα οφέλη για την τοπική κοινωνία

Η τοπική κοινωνία φαίνεται ότι έχει αγκαλιάσει το πρότζεκτ, το οποίο έχει την υποστήριξη των προέδρων των δήμων και κοινοτήτων Αυλακίου (Νίκος Τσικρικώνης), Λαμίας (Θύμιος Καραΐσκος), Στυλίδας (Βεργινία Στεργίου), Αγίας Παρασκευής (Κώστας Αλαφροπάτης), Ροδίτσας (Δημήτρης Τσεκούρας), Μεγάλης Βρύσης (Γεωργία Καπούλα) και Αγίας Μαρίνας (Γιώργος Παπαδόπουλος).

«Είναι αυτονόητο ότι με την επένδυση αυτή θα αναβαθμιστεί η περιοχή μας, όμως σε δεύτερη φάση το πλέον σημαντικό είναι ότι ο αγροτικός κόσμος θα δει καινούργιες τεχνικές και θα έχει τη δυνατότητα να εντρυφήσει στην εντατική καλλιέργεια», δηλώνει από την πλευρά του δήμαρχος Αυλακίου και αγρότης στο επάγγελμα, Νίκος Τσικρικώνης.

«Αυτό, σε μια εποχή που βλέπουμε ότι η υδροπονία κερδίζει έδαφος παγκοσμίως και το ίδιο συμβαίνει με τη στροφή των κρατών στην στήριξη της τοπικής παραγωγής, προκειμένου να διασφαλίσουν την αυτάρκειά τους», προσθέτει ο ίδιος.

«Θέλουμε η επένδυση να υλοποιηθεί και μάλιστα άμεσα», προσθέτει από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Κώστας Αλαφροπάτης. «Πιστεύουμε ότι θα δώσει ώθηση στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση και, επιπλέον, θα συμβάλει ώστε να μεταφερθεί μια τεχνογνωσία που θα επιτρέψει στους παραγωγούς να πάνε ένα βήμα πιο πέρα από τις γνωστές καλλιέργειες και τις παραδοσιακές μεθόδους», συμπληρώνει ο ίδιος.

Επόμενος στόχος η φράουλα και οι κομμένες σαλάτες

Το πλάνο της Bellamia Farms δεν περιορίζεται στην ντομάτα, καθώς ο στόχος είναι η παραγωγή να επεκταθεί στην υδροπονική παραγωγή φράουλας αλλά και πράσινων λαχανικών (μαρούλια), έχοντας ως απώτερο στόχο την είσοδο στην κατηγορία της κομμένης σαλάτας, μια αγορά στην οποία οι ιθύνοντες της εταιρείας διαβλέπουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Μια εξίσου σημαντική πτυχή της επένδυσης, όμως, έχει να κάνει με τη σύνδεση και, κυρίως, την ανταποδοτικότητα του πρότζεκτ στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

«Η επιλογή της της Λαμίας ήταν μια στρατηγική απόφαση για εμάς. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα θερμοκήπια στην ευρύτερη περιοχή. Όμως, σε συνδυασμό και με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία κατά τόπους “αγροτικών ΙΕΚ”, ευελπιστούμε η δική μας πρωτοβουλία να γίνει η αφετηρία για να δημιουργηθεί ένα “φυτώριο” νέων αγροτών-επιχειρηματιών που θα μπουν στον κλάδο της υδροπονίας και, γενικότερα, της γεωργίας εντάσεως κεφαλαίου με αξιώσεις», τονίζει ο κ. Ταμπάογλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Waterfall τονίζει ότι έχουν δρομολογηθεί δράσεις εκπαίδευσης στις νέες υδροπονικές τεχνολογίες όλων όσων θα απασχοληθούν στο εγχείρημα, αλλά και των παραγωγών της περιοχής. «Δεν επιζητούμε ανθρώπινο δυναμικό που απλά “θα κάνει τη δουλειά”, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε πιστοποιημένους και εκπαιδευμένους αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να προχωρήσουν με τις δικές τους επιχειρήσεις, ακόμα και με συλλογικά σχήματα», προσθέτει.