Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του Σφαγείου Φερών

Στόχος η αύξηση της ζωικής παραγωγής

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του Σφαγείου Φερών στον Νομό Έβρου, με την εγκατάσταση του εργολάβου. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων που συνάντησε πολλά εμπόδια, πλέον όμως δείχνει να βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο αντιδήμαρχος Φερών, Δημήτρης Κολγιώνης, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των κτηνοτρόφων του νομού, ενώ θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της κτηνοτροφίας». Ο χρονικός ορίζοντας περαίωσης του έργου είναι 18 μήνες, επομένως το καλοκαίρι του 2022 θα παραδοθεί.

Ο κ. Κολγιώνης εξηγεί ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει γραμμή για τα βοδινά, τα χοιρινά και τα αιγοπρόβατα. «Στις Φέρες έχουμε αναπτυγμένη κτηνοτροφία σε βοδινά και αιγοπρόβατα και υπάρχει τάση ενασχόλησης των νέων με την κτηνοτροφία. Ήταν αισθητή η έλλειψη ενός σφαγείου στην περιοχή, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ζώων να φεύγουν ζωντανά και να μεταφέρονται σε άλλες πόλεις είτε για πάχυνση είτε για σφαγή».

Μεταφέρει με πικρία ότι οι κτηνοτρόφοι προτιμούσαν να πωλούν τα ζώα σε ζωντανό βάρος παρόλο που γνώριζαν ότι θα έχουν απώλειες στα εισοδήματά τους. «Η ύπαρξη σφαγείου θα συγκρατήσει το ζωικό κεφάλαιο στον τόπο και θα επιτρέψει σε πολλούς νέους κτηνοτρόφους να πάνε σε εκμεταλλεύσεις διπλής κατεύθυνσης, να ασχολούνται παράλληλα με τη ζωική και τη φυτική παραγωγή, παράγοντας τις δικές τους ζωοτροφές και κάνοντας εκτροφή ζώων που θα οδηγούνται σύντομα στο σφαγείο. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν βιώσιμα αγροτικά νοικοκυριά», τονίζει.

Δυναμική

Η δυναμική του σφαγείου επιτρέπει να καλύψει όλο τον Έβρο. Το ζωικό κεφάλαιο αριθμεί 5.500 βοοειδή, 48.000 αιγοπρόβατα και 8.000 χοιρινά. «Σε ετήσια βάση, μπορούν να σφάζονται 6.400 χοιρινά, 2.200 βοοειδή και 27.000 αιγοπρόβατα», περιγράφει ο κ. Κολγιώνης. Παράλληλα με τον στόχο της ενίσχυσης της ζωικής παραγωγής, η δημοτική αρχή επιδιώκει το ποιοτικό παραγόμενο στο Δέλτα του Έβρου κρέας να γίνει γνωστό προς όφελος του αγροτικού κόσμου. «Όλο και περισσότεροι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν στο τραπέζι τους ντόπιο ποιοτικό προϊόν», υποστηρίζει. Όντας και ο ίδιος αγρότης, αναγνωρίζει ότι για να σταματήσει η έξοδος των νέων από τον τόπο χρειάζονται βασικά έργα υποδομής.