Ξεκίνησαν οι παραλαβές σκληρού σιταριού στα 25 λεπτά/κιλό από την ΕΑΣ Βόλου

φώτο πηγή: magnesianews.gr

Για έμπρακτη στήριξη των αγροτών στις δύσκολες μέρες που βιώνουν έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, Νικήτας Πρίντζος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία ανακοίνωσε την τιμολογιακή πολιτική στο σκληρό σιτάρι.

Επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ του ypaithros.gr και της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», ο κ. Πρίντζος έκανε γνωστό ότι ο συνεταιρισμός θα παραλάβει σκληρό σιτάρι στα σιλό του Αγίου Δημητρίου και του Στεφανοβικείου με τιμή 25 λεπτών/κιλό.

Όπως σημείωσε, οι παραλαβές ξεκίνησαν από χτες, Κυριακή 14 Ιουνίου στα σιλό Στεφανοβικείου ενώ από σήμερα, Δευτέρα 15 ξεκινούν οι παραδόσεις στον Άγιο Δημήτριο.

Δυνατότητα παράδοσης του σιταριού εκτός βέβαια των μελών του Συνεταιρισμού θα έχουν, όπως διευκρινίστηκε, και όλοι οι παραγωγοί του θεσσαλικού χώρου.

Η ποσότητα που θα παραληφθεί ανέρχεται σε περίπου 10.000 τόνους, όσο δηλαδή και η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού.

Η πληρωμή θα γίνεται άμεσα κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στην Α΄ΒΙΠΕ Βόλου.

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμούς Βόλου στο μέτρο των δυνατοτήτων του στέκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο και τον στηρίζει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

Στα 275 ευρώ/τόνος οι κουβέντες για εξαγωγή

Όπως έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», η παρέμβαση της ΕΑΣ Βόλου στόχο έχει να συμπαρασύρει ανοδικά το ιδιωτικό εμπόριο κι έρχεται σε μια στιγμή που η αγορά χαρακτηρίζεται από μια μάλλον ασυνήθιστη, για τα δεδομένα της εποχής, «ησυχία». Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας καμία σημαντική εμπορική πράξη δεν είχε συντελεστεί ενώ οι κουβέντες για εξαγωγή προς την Ιταλία περιστράφονταν γύρω από τα 275 ευρώ/τόνος FOB.  Ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έχει παίξει ο άστατος καιρός των προηγούμενων ημερών. «Προτού οι αγοραστές έχουν μια αρκετά σφαιρική εικόνα για τις ποιότητες, είναι δύσκολο να δεσμευθούν για πωλήσεις και τιμές», ανέφεραν πηγές της αγοράς στο ypaithros.gr και στην «Ύπαιθρο Χώρα».

Από τις πρώτες κοπές πάντως φαίνεται ότι οι ζέστες του Μαϊου επηρέασαν ελαφρώς τα ειδικά βάρη στις περιοχές όπου «πέτυχαν» τα σιτάρια στο στάδιο της ωρίμανσης, χωρίς ωστόσο αυτό να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία και, σε κάθε περίπτωση, να μην πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο. Εξάλλου, μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί και κάποια ιδιαίτερη ζημιά από τις έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν. Σε γενικές γραμμές και με τα σημερινά δεδομένα, η εικόνα της παραγωγής προμηνύεται πολύ καλή ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις την τοποθετούν πάνω από τους 700.000 τόνους. Με αυτή την πρόβλεψη φαίνεται να συντάσσεται και η COCERAL η οποία στις τελευταίες της εκτιμήσεις «μιλά» για 760.000 ελληνικού σκληρού σιταριού φέτος.

Σημειωτέον ότι αυτή την προηγούμενη το Χρηματιστήριο της Φότζια δεν έδωσε τιμές, γεγονός που οφείλεται στην «άφιξη» της νέας σοδειάς την οποία πρώτα θα «σταθμίσουν» ποσοτικά και, κυρίως, ποιοτικά οι αγοραστές και εν συνεχεία θα τοποθετηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, με τις προβλέψεις των αναλυτών να μιλούν για συρρίκνωση των παγκόσμιων αποθεμάτων την επόμενη χρονιά και τους μύλους να έχουν καταναλώσει σημαντικές ποσότητες στη διάρκεια της πανδημίας, το σκηνικό για τις τιμές του σκληρού σιταριού φέτος φαντάζει. άκρως ευνοϊκό. Αν πρέπει να εντοπισθεί κάποιος μοχλός πίεσης, αυτός ενδεχομένως να είναι οι σημαντικές ποσότητες  περσινού καναδέζικου σιταριού οι οποίες είναι βρίσκονται προς διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά με τιμές 295 ευρώ/τόνος CIF.