Ξεκίνησε η πρώτη σοδειά «συµβολαιακού» φουντουκιού

Έδωσαν καρπούς τα δέντρα που φυτεύτηκαν τον Απρίλιο του 2019 στο πλαίσιο της Συμβολαιακής

Ο Νίκος και ο Κλεάνθης Σπανίδης από τη Γενισέα Ξάνθης πρόσθεσαν το φουντούκι στην πλούσια καλλιεργητική οικογενειακή παλέτα τους, μετά από έρευνα, και μόλις μάζεψαν την πρώτη τους παραγωγή. Η «ΥΧ» βρέθηκε στο αγρόκτημα των δύο αδελφών, δοκίμασε το προϊόν τους και μοιράστηκε την ικανοποίηση δύο πετυχημένων παραγωγών.

Η 1978 foods IKE, όπως έχει γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», είναι ο συνδετικός κρίκος του ιταλικού Ομίλου Besana με τη χώρα μας, τον οποίο εκπροσωπεί, υλοποιώντας πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας στην ολοκληρωμένη καλλιέργεια και πώληση πιστοποιημένου φουντουκιού και των καλλιεργητών.

Η αρχή έγινε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και, συγκεκριμένα, από την Ξάνθη, όπου καλλιεργούνται 700 στρέμματα συν άλλα 450, στα οποία η εταιρεία έχει φυτέψει φουντουκιές. Στη Ροδόπη σπάρθηκαν 200 στρέμματα και στον Έβρο άλλα 400. «Σχεδιάζουμε επιπλέον φυτεύσεις. Όσο περισσότερες, τόσο καλύτερα.

Η εταιρεία, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, φυτεύει συνολικά 2.000 στρέμματα», δηλώνει ο συνιδρυτής της 1978 foods IKE, Χρήστος Φουσέκης.

Οι συμβάσεις συμβολαιακής καλλιέργειας με τους Θρακιώτες παραγωγούς έχουν διάρκεια 13 ετών με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δέκα χρόνια, αν ο παραγωγός το επιθυμεί. Στην Ξάνθη συγκομίζονται ήδη καρποί από 300 στρέμματα με φουντουκιές, οι οποίες φυτεύτηκαν τον Απρίλιο του 2019.

Υψηλά ποιοτικά στάνταρντ με την πρώτη

Πλεονέκτημα των συγκεκριμένων ποικιλιών που επελέγησαν για τη Θράκη συνιστά το γεγονός ότι ο καρπός πέφτει χωρίς το φλοιώδες περίβλημα. «Ο καρπός έχει 48% ψίχα και 52% κέλυφος. Με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, είμαστε στα ανώτατα όρια, επομένως στην πρώτη κατηγορία, από την πρώτη κιόλας συγκομιδή», περιγράφει ο κ. Φουσέκης. Τα Giffoni συνιστούν τη βασική ποικιλία και οι δύο επικονιαστές είναι η Tonda Romana και η Fertille de Cuttard. Ο Νίκος Σπανίδης, αγρότης και γεωπόνος, εξηγεί ότι βρίσκονται στο ίδιο χωράφι για να κάνουν επικονίαση.

«Γεωτεχνικά, έχουμε ανθοφορία, επικονίαση, αλλά δεν έχουμε γονιμοποίηση. Επομένως, η γύρη μένει στο θηλυκό άνθος (ωοθήκη) όλο τον χειμώνα και μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, γίνεται η γονιμοποίηση. Αυτός είναι ο λόγος που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες», επισημαίνει, δείχνοντας ότι οι παραγωγοί που επέλεξαν να επενδύσουν στο φουντούκι διέκριναν πολύ γρήγορα τα πλεονεκτήματα.

Η συμβολαιακή καλλιέργεια διασφαλίζει πιστοποιημένα δενδρύλλια, πιστοποιημένο πρωτόκολλο παραγωγής, συμβουλές άρδευσης και 13ετές συμβόλαιο αγοράς του προϊόντος. Ο κ. Φουσέκης σημειώνει ότι η τιμή διαμορφώνεται χρηματιστηριακά. Για το Giffoni αναμένεται να καθοριστεί μέσα στο τρέχον δεκαήμερο και προσδιορίζεται στα 4 ευρώ το κιλό από το χωράφι, για φουντούκι με κέλυφος. Αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη διαχείριση της συγκομιδής, της συλλογής, του ποιοτικού ελέγχου και της αποστολής στην Ιταλία.

Η συλλογή είναι αυτοματοποιημένη, αλλά η φετινή, που ήταν και η πρώτη και αφορούσε σχετικά μικρή σε μέγεθος παραγωγή, έγινε χειρωνακτικά και οι παραγωγοί πλήρωσαν τα εργατικά χέρια. Ο Κλεάνθης μάς εξηγεί ότι πληρώνουν τους εργάτες 35 ευρώ το 7ωρο, από 25 ευρώ πέρυσι, συν το κόστος της ασφάλισης.

Ο Σπαρτιάτης των δενδρωδών

Τα αδέλφια Σπανίδη καλλιεργούν 17 στρέμματα και αναμένουν στο μεγάλωμα των δέντρων οι αποδόσεις να αυξηθούν περαιτέρω, αν και ήδη είναι πάνω από τις αναμενόμενες. Ο Κλεάνθης χαρακτηρίζει απλή την καλλιέργεια σε επίπεδο φροντίδας, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, συγκριτικά με άλλες, προσθέτοντας πως ήταν αρκετά τα 5 – 6 ποτίσματα. Ο Νίκος συμφωνεί, εξηγώντας ότι «είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να περιμένει, δεν είναι απαιτητική κι αυτό μας εξυπηρετεί, γιατί έχουμε κι άλλες καλλιέργειες να φροντίσουμε».

Η ανθεκτικότητα της φουντουκιάς είναι ενθαρρυντική. «Το φυλλώδες περίβλημα του φυτού παρέχει μεγάλη προστασία. Τα ακρόδρυα έχουν σκληρό κέλυφος και ο καρπός κλείνει σχετικά νωρίς, γι’ αυτό δεν υπόκεινται σε μηχανικές βλάβες. Άρα, σε ένα ήπιο χαλάζι υπάρχει σχετική προστασία», περιγράφει ο κ. Σπανίδης.

Τη χαρακτηρίζουν ως «τον Σπαρτιάτη των δενδρωδών», με συνέπεια να είναι μια χαμηλού ρίσκου καλλιέργεια. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική στις αρδεύσεις και στις περισσότερες εκτάσεις παγκοσμίως καλλιεργείται ξηρικά. Στη Θράκη, ωστόσο, υπήρξε η δυνατότητα να είναι αρδευόμενη, κάτι που έφερε καλύτερες αποδόσεις. Ο Νίκος Σπανίδης σημειώνει ότι προς το παρόν οι αποδόσεις δεν έχουν κλειδώσει, γιατί η συγκομιδή που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου συνεχίζεται μέχρι το τέλος του μήνα. Εκτιμά όμως ότι φέτος οι φουντουκιές θα αποδώσουν 30-40 κιλά το στρέμμα και, έως την τέταρτη συγκομιδή, η πορεία θα είναι αυξητική.

Ασφάλεια με σίγουρο ράφι

Η συνεργασία μέσω της 1978 foods με τον Όμιλο Besana, που ορίζει συγκεκριμένα πρότυπα, προδιαγραφές και κυρίως εξασφαλισμένο ράφι, κάνει τους αδελφούς Σπανίδη να νιώθουν ασφαλείς. Εξηγούν ότι την ίδια στρατηγική της συμβολαιακής γεωργίας ακολουθούν σε όλες τις καλλιέργειές τους, προτιμώντας τα προϊόντα τους να είναι επώνυμα, για να έχουν σιγουριά και σταθερότητα.

Κλείνοντας, ο κ. Φουσέκης υπενθυμίζει το στρατηγικό ενδιαφέρον του ομίλου για την καλλιέργεια χιλιάδων στρεμμάτων φουντουκιάς στην περιοχή και δηλώνει ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με όλους τους φορείς του ιδιωτικού τομέα. Την ερχόμενη χρονιά, μάλιστα, σχεδιάζουν η δεύτερη συγκομιδή να γίνει με ανοιχτό προσκλητήριο σε ένα «χωράφι-event», καθώς στη Θράκη θα συγκομιστούν τα διπλάσια στρέμματα.

Πιο εύκολη η συγκομιδή από τα εμβολιασμένα

«Τα φυτά είναι αυτόρριζα, δεν είναι εμβολιασμένα. Δυστυχώς, ορισμένοι παραγωγοί επιλέγουν τα εμβολιασμένα, ποικιλίες με φλοιώδες περίβλημα που απαιτούν πολλές εργατοώρες, ενώ στις Giffoni κουνάμε το δέντρο και πέφτει εύκολα ο καρπός», αναφέρει ο κ. Φουσέκης.

Ο Νίκος Σπανίδης, από την πλευρά του, σημειώνει ότι στο παρελθόν ακολουθούσαν μια άλλη τακτική συγκομιδής. «Η τεχνική όριζε ότι συλλέγεται όλο το φυλλώδες περίβλημα με το χέρι, οδηγείται στην αποθήκη, στεγνώνει και στη συνέχεια γίνεται χειρωνακτικά ο διαχωρισμός του φύλλου από το φουντούκι. Τώρα, μαζεύουμε καθαρό φουντούκι, γι’ αυτό επιλέξαμε τη συγκεκριμένη ποικιλία».