Ξεμπλοκάρουν τα Σχέδια, ικανοποίηση ΣΕΑΜ για απόσυρση τιμοκαταλόγου εύλογου κόστους

Ξεμπλοκάρουν τα Σχέδια, ικανοποίηση ΣΕΑΜ για απόσυρση τιμοκαταλόγου εύλογου κόστους

Λευκός καπνός βγήκε μετά από πολλές συναντήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης σήμερα. Μετά από μια ακόμα συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΑΜ με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση, ενημερώνοντας ότι υπήρξε ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα των Σχεδίων Βελτίωσης.

Όπως γνωστοποιεί, εγκαταλείπεται η λογική του τιμοκαταλόγου της απόφασης που είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο. Αναλυτικότερα, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι είχε προκύψει πρόβλημα με τον εν λόγω τιμοκατάλογο και «οδηγούσε σε περικοπή των επιδοτήσεων των δικαιούχων μέχρι και 40% στις επιλέξιμες τιμές των γεωργικών ελκυστήρων».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους τότε εμπνευστές της απόφασης που εν τέλει εγκαταλείφθηκε, η λογική του «εύλογου κόστους» στόχευε στον εξορθολογισμό τιμών σε μοντέλα ελκυστήρων ορισμένων εταιρειών, που θεωρείτο ότι παρουσιάζονταν αδικαιολόγητα αυξημένες, την περίοδο της προκήρυξης των σχεδίων αλλά και σε σχέση με αντίστοιχες τιμές του εξωτερικού. Όλα αυτά ωστόσο αποτελούν παρελθόν αφού η νυν ηγεσία απομακρύνθηκε κατά τα φαινόμενα από την παρούσα επιχειρηματολογία και αποδέχθηκε τα επιχειρήματα της αγοράς μηχανημάτων.

Τι θα ισχύσει τελικά στο ποσοστό περικοπής

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο ΣΕΑΜ θα ισχύσει τελικά η επιλογή της χαμηλότερης υποβληθείσας προσφοράς στον φάκελο με το ποσοστό περικοπής να ανέρχεται σε 5%, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «ΥΧ». Ωστόσο δε θα ισχύσει καμία περικοπή για τα παρελκόμενα, παρά τις πληροφορίες που υποστήριζαν το αντίθετο. 

Το ζήτημα είναι πλέον οι διαδικασίες στα Σχέδια Βελτίωσης να τρέξουν τάχιστα και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος με τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων να θεωρούν εφικτές τις εγκρίσεις στο τέλους του έτους.

Διαβάστε ΕΔΩ την αναλυτική ανακοίνωση του ΣΕΑΜ