Ξεπέρασαν τα 30 εκατ. στρέμματα, έστω και μετ’ εμποδίων, οι εαρινές σπορές της Ουκρανίας

Αρκετά ικανοποιητική, δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να χαρακτηριστεί η έως τώρα πορεία των εαρινών σπορών στην Ουκρανία τις οποίες, λόγω της κομβικής θέσης της χώρας στις αγορές αρκετών προϊόντων, παρακολουθούν πολύ στενά και με αμείωτο ενδιαφέρον διεθνείς αναλυτές και παράγοντες του εμπορίου.

Βάσει των στοιχείων που είχε δώσει στη δημοσιότητα το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας, μέχρι τη Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου, η σπορά είχε ολοκληρωθεί σε περισσότερα από 30 εκατ. στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 21% των εκτάσεων που αναμένεται να σπαρθούν τη συγκεκριμένη περίοδο, στον βαθμό πάντα που τέτοιες προβλέψεις μπορούν να διατυπωθούν εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί ένας πόλεμος.

Πρώτα… οι νάρκες, μετά οι προετοιμασίες

Στις περιοχές που μέχρι πρόσφατα διεξάγονταν πολεμικές επιχειρήσεις, όπως το Τσερνίχιβ και το Σούμι, προτού οι αγρότες μπουν στα χωράφια τους για τις καθιερωμένες προετοιμασίες, πρέπει πρώτα να απομακρυνθούν οι νάρκες και τα υπόλοιπα… κατάλοιπα των μαχών. Ακόμα κι εκεί, πάντως, οι αρχές εκτιμούν ότι σε ένα 60%-70% των εκτάσεων οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως και τα χωράφια θα είναι έτοιμα, ώστε να προχωρήσουν οι εαρινές σπορές.

Κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο για περιοχές, όπως το Ντόνετσκ, που παραμένουν υπό ρωσικό έλεγχο και οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αυξομειούμενη ένταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι, αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες εβδομάδες, οι σπαρμένες εκτάσεις δύσκολα θα ξεπεράσουν στο τέλος της εαρινής σεζόν το 40% των περσινών.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν ή δεν είναι απαγορευτικές, οι παραγωγοί κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τρέξει κανονικά η σεζόν, ενώ σίγουρα βοηθάει και το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα αναγκαία εφόδια είχαν αγοραστεί σχετικά νωρίς και προτού προκύψουν προβλήματα διαθεσιμότητας. Επιπλέον, ακολουθώντας και τις σχετικές παραινέσεις της κυβέρνησης, φαίνεται ότι θα αυξήσουν φέτος τις εκτάσεις με καλλιέργειες που προορίζονται για ανθρώπινη διατροφή.

Η εικόνα ανά καλλιέργεια

Μέχρι τις 21 Απριλίου, στο μαλακό σιτάρι οι σπορές είχαν ολοκληρωθεί σχεδόν στο 86% των εκτάσεων που είχαν σπαρθεί το 2021, ξεπερνώντας τα 1,64 εκατ. στρέμματα. Πέρυσι, τέτοια εποχή, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 82%. Στο ανοιξιάτικο κριθάρι οι σπαρμένες εκτάσεις είχαν υπερβεί τα 8 εκατ. στρέμματα, δηλαδή στο 60% των περσινών και αρκετά πίσω σε σύγκριση με πέρυσι, όταν στο ίδιο διάστημα το ποσοστό ήταν 91%.

Αντίθετα, στην ελαιοκράμβη η διαδικασία εξελίσσεται ταχύτερα, αφού είχαν σπαρθεί 164.000 στρέμματα, σχεδόν το 50% της συνολικής αναμενόμενης έκτασης, όταν πέρυσι τέτοια περίοδο δεν είχαν καν ξεκινήσει οι σπορές. Στη βρώμη, οι σπορές μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη εκτείνονταν σε 1,27 εκατ. στρέμματα, δηλαδή στο 71,6% των εκτάσεων σε σχέση με 86% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στο καλαμπόκι, οι σπαρμένες εκτάσεις είχαν πλέον ξεπεράσει τα 3,23 εκατ. στρέμματα. Το νούμερο αντιστοιχεί στο 5,9% των περσινών εκτάσεων, ενώ στον ηλίανθο τα στρέμματα που είχαν σπαρθεί πλησίαζαν τα 9 εκατ., ήτοι σχεδόν 14% των περσινών. Τέλος, στη σόγια η σπορά είχε ολοκληρωθεί σε 620.000 στρέμματα, δηλαδή στο 4,8% των εκτάσεων του 2021 και αρκετά μπροστά από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, για την οποία το ποσοστό ήταν 1,2%.