Κτηνοτροφία: «Bαφτίσια» ζώων τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα συνοδεύτηκαν με… βαφτίσια ζώων που γέμισαν τα γιορτινά τραπέζια λαμβάνοντας το όνομα «ελληνικά». Οι κτηνοτρόφοι παραμένουν δυσαρεστημένοι, στρέφουν το βλέμμα στον πρωθυπουργό που βρίσκεται σήμερα στην Κομοτηνή και περιμένουν αν θα σηκώσει την ταφόπλακα που τους βαραίνει. Η γιορτινή κίνηση στα ήταν πεσμένη συγκριτικά με πέρυσι, η τιμή παραγωγού καλύτερη, αλλά τα έξοδα πολύ υψηλότερα.

«Πολλά κρέατα εισαγόμενα από Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία τα βάφτισαν ελληνικά. Η κατάσταση ήταν χειρότερη από ό,τι το Πάσχα, γιατί έρχονται και από την Κύπρο», μεταφέρει ο Δραμινός Χρήστος Σταυρινάκης, μέλος του ΔΣ της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος στο Σφαγείο ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΕ. Όπως εκτιμά, τα εισαγόμενα κρέατα βρίσκονταν σε ψυγεία και καταψύκτες, σε vacuum συσκευασίες, σε τεμάχια ή σε μισάδια και εμφανίστηκαν λίγο πριν από τις γιορτές. Οι χοιροτρόφοι αντιλήφθηκαν τις εισαγωγές από τη στάση των πελατών τους και μετά από σχετική έρευνα.

Αναμενόμενη εξέλιξη θεωρεί ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης, τις ελληνοποιήσεις που έγιναν στη χριστουγεννιάτικη αγορά μετά το φιάσκο που βίωσαν το Πάσχα, εξαιτίας της αθρόας διακίνησης εισαγόμενων αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά, θυμίζοντας ότι τα ζώα τους έμειναν απούλητα.

«Αναίμακτα έγιναν οι ελληνοποιήσεις το Πάσχα, δεν παραιτήθηκε κανένας, δεν υπήρξε πολιτική ευθύνη στον υπουργό ή στις υπηρεσίες. Τα Χριστούγεννα δεν έχουμε μεγάλο όγκο πωλήσεων σε αρνιά και κατσίκια και έκαναν το συνηθισμένο ‘‘κόλπο’’ τους».

Κατρακύλησαν οι τιμές

Αιτιολογώντας τις ελληνοποιήσεις, λέει ότι ο ίδιος πριν από τις γιορτές έσφαξε αρνιά σε έμπορο της Δράμας για να φύγουν στην Αθήνα με 7 ευρώ το κιλό και την επόμενη μέρα άρχισε το «τρελό παζάρι», με την τιμή να κατρακυλάει στα 5,5 ευρώ το κιλό. Ήρθαν αρνιά από τη Ρουμανία, τα σούπερ μάρκετ πρόσφεραν φθηνότερο κρέας για να προσελκύσουν τα νοικοκυριά και το μάρμαρο πλήρωσαν οι αιγοπροβατοτρόφοι, καθώς η τιμή έπεσε 1,5 ευρώ για σφάγιο μέσα σε οκτώ ώρες!

Στην περιοχή δεν είχαν πολλά ζώα και, μάλιστα, μία εβδομάδα πριν από την Πρωτοχρονιά οι έμποροι αναζητούσαν ελληνικά αρνιά για την Αθήνα προς 7 ευρώ το κιλό. «Όταν αποφασίζουν τα μεγάλα μάρκετ και οι μεγαλέμποροι να καταστρέψουν την κτηνοτροφία, το κάνουν με ένα τηλεφώνημα! Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει τις ελληνοποιήσεις μετά από αυτό που πάθαμε το Πάσχα παρά τα υπομνήματα στο γραφείο του πρωθυπουργού και του υπουργού».

Έλλειψη σε ελληνικά αμνοερίφια το Πάσχα

Ο κ. Ακριτίδης αναφέρει ότι ακόμη χρωστούν εξαιτίας του πασχαλινού σοκ και προσπαθούν τώρα που αρμέγουν να ξεπληρώσουν τις ζωοτροφές. «Τα αρνιά που γεννιούνται από τέλη Δεκεμβρίου περιμένουν οι συνάδελφοι 40 μέρες να τα αποκόψουν από τη μάνα και να τα δώσουν για πάχυνση. Ήδη, υπάρχει ενδιαφέρον από εμπόρους που βλέπουν ότι φέτος θα είναι λιγοστά τα αρνιά, γιατί πολλά θα πεθάνουν στη γέννα και θα πάρουν το γάλα, η τιμή του οποίου είναι πολύ καλή. Στο πρόβειο είναι πάνω από 1,60 ευρώ το κιλό και στο κατσικίσιο πάνω από 1 ευρώ».

Τονίζει ότι το Πάσχα θα είναι μεγάλη η έλλειψη σε ελληνικά αμνοερίφια. Η τιμή για ζων βάρος διαμορφώθηκε στα 3,70-3,80 ευρώ το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται περαιτέρω άνοδο στις τιμές των δημητριακών λόγω πιέσεων από εμπόρους, καρτέλ και παραγωγούς, χαρακτηρίζοντας το παραγωγικό κόστος εξοντωτικό. Κατόπιν παράτασης και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για έκτακτη ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών.

Ο κ. Σταυρινάκης θεωρεί ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα καταβληθούν τα χρήματα, το «χαρτζιλίκι», όπως το ονομάζει. Η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στο 1,90 ευρώ το κιλό για ζων βάρος και για κρέας στα 3,55, με πώληση στα μεγάλα μάρκετ. Η περίοδος μετά τις γιορτές είναι χαμηλής κατανάλωσης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και ευελπιστεί να αυξηθεί τον Φεβρουάριο για τις Απόκριες, αρκεί να μην προταχθούν τα εισαγόμενα.

Ο ίδιος επικοινώνησε με το υπουργείο πριν από τα Χριστούγεννα, θέτοντας το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, υποδεικνύοντας τι πρέπει να γίνει και ζητώντας ελέγχους. Η Ομοσπονδία θέτει διαρκώς στο υπουργείο το θέμα των ελληνοποιήσεων, το οποίο θα επαναθέσουν με σειρά αιτημάτων σε επόμενη συνάντηση.