paragogoi-xinoun-gala

Μετά από τα τελευταία ρεπορτάζ της «ΥΧ», που καταγράφουν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και μια ζοφερή πραγματικότητα για τους κτηνοτρόφους, ήρθαν οι συντονισμένες, θα έλεγε κανείς, ανακοινώσεις από ΕΦΕΤ (22/2) και ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» (26/2). Αυτές αφορούσαν πρόστιμα σε εταιρείες μεταποίησης γάλακτος και την αποστολή στοιχείων στον εισαγγελέα κτηνοτροφικής μονάδας που εμπλέκεται σε ελληνοποιήσεις. Πρόκειται για ευχάριστες εξελίξεις που για ακόμη μια φορά δημιουργούν προσδοκίες στους κτηνοτρόφους για την απαρχή μιας συστηματικής προσπάθειας πάταξης όσων λυμαίνονται τον ιδρώτα τους.

Συντονισμένη προσπάθεια ή δημιουργία εντυπώσεων;

Αν τα δεδομένα τοποθετηθούν μαζί, δημιουργούνται ορισμένοι εύλογοι συλλογισμοί: Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΕΦΕΤ, η ανακοίνωση ποινών για ελληνοποιήσεις από τον Οργανισμό, αλλά και η πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΛΓΟ περί αποστολής στοιχείων στον εισαγγελέα για «ύποπτη» κτηνοτροφική μονάδα δεν μοιάζουν να είναι ασύνδετα συμβάντα. Εάν πράγματι επετεύχθη συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των ελεγκτικών φορέων, μόνο οφέλη μπορούν να υπάρξουν για την ελληνική κτηνοτροφία, αν η προσπάθεια αυτή έχει και συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι υπό εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα στη Θεσσαλία για ελληνοποιήσεις στην αγορά γάλακτος. Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», πλήθος στοιχείων έχουν κατατεθεί από κτηνοτροφικές οργανώσεις σχετικά με την παράνομη χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε τυριά ΠΟΠ. Ωστόσο, ο φόβος που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών καθιστά αμφίβολο αν οι καταγγελίες αυτές θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν η πολιτεία δεν προστατεύσει τους καταγγέλλοντες, ώστε να μιλήσουν με συγκεκριμένα ονόματα και διευθύνσεις.

Τα λαβράκια που έβγαλαν οι ελεγκτικοί οργανισμοί

Σχετικά με την υπόθεση που γνωστοποίησε ο ΕΛΓΟ, από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» προκύπτει ότι τη διαφορά έκανε η επέκταση των ελέγχων πέρα από την πεπατημένη των τυροκομείων. Το ζωικό κεφάλαιο που βρισκόταν στο ποιμνιοστάσιο του κτηνοτρόφου δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει τις μεγάλες ποσότητες γάλακτος που είχε δηλώσει κατά τις συναλλαγές του με τον μεταποιητή. Με απλά λόγια, τα πρόβατα δε μπορούσαν να… γίνουν αγελάδες και να παράγουν έναν τόνο γάλακτος έκαστο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η επίμαχη κτηνοτροφική μονάδα βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα σε παραμεθόρια περιοχή της Μακεδονίας. Δεύτερο δεδομένο ότι στις εταιρείες που συνεργάζονται με τη συγκεκριμένη μονάδα συγκαταλέγεται μεγάλη γαλακτοβιομηχανία με εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Οι πληροφορίες, μάλιστα, κάνουν λόγο για άλλες επιχειρήσεις που καλύπτουν ένα τόξο από το δυτικό σύνορο της Κεντρικής Μακεδονίας έως τη Θράκη.

Στην περίπτωση των υποθέσεων που ανέδειξε ο ΕΦΕΤ η διατύπωση είναι ξεκάθαρη: «Επιβολή προστίμων ύψους 67.570 ευρώ σε δύο επιχειρήσεις για ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ διοχετεύονταν σε βιομηχανίες γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας και στη συνέχεια σε διαφορετικό τυροκομείο, χωρίς να επισημαίνεται η προέλευση και με τρόπο ώστε να δημιουργείται η αναληθής εντύπωση στον καταναλωτή ότι είναι ελληνικής προέλευσης», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση. Εδώ η καμπάνα χτυπά για τη Θεσσαλία και τα ονόματα των εμπλεκομένων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι εξίσου ηχηρά.

Η διασταύρωση θα φέρει αποτελέσματα

Τα παραπάνω δείχνουν ότι το σκεπτικό για διασταύρωση των ύποπτων διαδρομών του εισαγόμενου γάλακτος μέσω των κτηνοτροφικών μονάδων και τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων στους ελέγχους όπως προβλέπει η επερχόμενη ΚΥΑ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς, για κτηνοτρόφους και καταναλωτές τα ονόματα των παραβατών δεν περιλαμβάνονται στις εκάστοτε ανακοινώσεις των ελεγκτικών αρχών, ώστε να διαφυλαχθεί το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον. Ίσως μια καλή ιδέα θα ήταν να προστεθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη στην επερχόμενη ΚΥΑ. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, που γνωρίζουν καταστάσεις στην αγορά και στη μεταποίηση του γάλακτος, αναφέρουν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα συγκεκριμένα ονόματα μεγάλων «παικτών». Αρκετοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι, αν τα ονόματα γνωστοποιηθούν, η βόμβα που θα σκάσει θα είναι πολλών μεγατόνων.

«Μέχρι στιγμής, οι βιομήχανοι απέχουν από τον διάλογο με τους κτηνοτρόφους»

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα στο πρόβειο γάλα, ένταση στη Σαρδηνία

Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο της πτώσης των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα λαμβάνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις με επίκεντρο τον ευρωπαϊκό Νότο. Συγκεκριμένα, ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει το πρόβλημα των χαμηλών τιμών στο πρόβειο γάλα στη Σαρδηνία, όπου οι κινητοποιήσεις των παραγωγών συνεχίζονται και η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να βρει μια λύση. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, έλαβαν χώρα δύο επιθέσεις ενόπλων σε φορτηγά μεταφοράς γάλακτος στην πόλη του Σάσσαρι, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα.

Αυτή την περίοδο, η τιμή στο πρόβειο γάλα έχει κατρακυλήσει στα 60 λεπτά/λίτρο, από τα 85 που αγοραζόταν έναν χρόνο πριν. Μέχρι στιγμής, παραγωγοί και βιομήχανοι βρίσκονται στα χαρακώματα, καθώς οι τελευταίοι δεν προσήλθαν στο τραπέζι του διαλόγου, όπως τους ζήτησε η κυβέρνηση. Ο Ettore Prandini, πρόεδρος της Coldiretti, μετά το τέλος πρόσφατης σύσκεψης στο υπουργείο Γεωργίας, δήλωσε: «Δεν εγκαταλείπουμε, γιατί υπάρχουν 12.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Σαρδηνία που έχουν ήδη απωλέσει 3 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος, τα οποία έχουν πεταχτεί στον δρόμο από απελπισία ή έχουν δοθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς». Την ίδια μέρα (21/2), η Coldiretti προέβη σε ανακοίνωση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Έχουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα πλαίσιο ορθής διαπραγμάτευσης, ώστε να αποκαταστήσουμε τη γαλήνη στους βοσκούς και στις οικογένειές τους».