Κτηνοτρόφοι προς κυβέρνηση: «Είμαστε και εμείς εδώ, μη μας ξεχνάτε»

Είναι γνωστό ότι οι κτηνοτρόφοι είναι δέσμιοι των υποχρεώσεών τους στις κτηνοτροφικές μονάδες καθημερινά, καθώς πρέπει να φροντίσουν και να ταΐσουν τα ζωντανά τους. Έτσι, παρά τα εξίσου οξυμένα με τους συναδέλφους τους γεωργούς προβλήματα, αδυνατούν να παραμείνουν επί μέρες στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τη μη επίλυση των προβλημάτων τους.

Αν και εκπρόσωποι Κτηνοτροφικών Συλλόγων έχουν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλία, τα προβλήματά τους δεν έχουν ακουστεί όσο θα επιθυμούσαν οι ίδιοι. Ιδιαίτερο προβληματισμό σκόρπισε στις τάξεις τους το γεγονός ότι από τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα απουσίαζε η κτηνοτροφία.

Η Τρικαλινή κτηνοτρόφος Ιωάννα Καρρά έχει ξεχωρίσει τις τελευταίες μέρες για τη μαχητική της παρουσία στο μπλόκο του Ζάρκου και για τις δηλώσεις της. Η ίδια έχει χάσει από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου πάνω από 700 ζώα και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς η μονάδα της στο χωριό Ζηλευτή.

Προβλήματα

«Δυστυχώς, δεν ακούσαμε τίποτα από τον πρωθυπουργό για την προστασία της φέτας, τις ελληνοποιήσεις και τις χαμηλές τιμές στις οποίες πουλάμε το γάλα. Οι κτηνοτρόφοι νιώθουμε ξεχασμένοι από την πολιτεία», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Για παράδειγμα, σχετικά με το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα 5.2 για την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχει καμία διαβούλευση και καμία ενημέρωση. Μιλάνε για 45 εκατ. ευρώ, όταν στη Θεσσαλία μόνο χάθηκαν 2.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ουσιαστικά, αντιστοιχούν 22.500 ευρώ για κάθε μονάδα. Με αυτά τα χρήματα, εμείς θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το ζωικό κεφάλαιο και τον μηχανολογικό εξοπλισμό».

Η ίδια συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν έχουμε εισόδημα από τις 7 Σεπτεμβρίου, που πλημμυρίσαμε. Ουσιαστικά, επιβιώνουμε με τη σύνταξη των γονιών μας. Χρωστάμε σε δάνεια με υψηλά επιτόκια, τις εισφορές μας στα ταμεία, στους προμηθευτές. Ακόμη και οι συνάδελφοί μας που δεν πλημμύρισαν βρίσκονται στα όριά τους, αφού το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη, ενώ φέτος μειώθηκε η τιμή που πουλάμε το γάλα. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα όχι μόνο για μας, αλλά και για τους καταναλωτές. Δυστυχώς, μετά τον Ιούνιο, οι αυξήσεις στα τρόφιμα θα ξεπεράσουν το 60%».