Λαϊκές Αγορές: Σε αναμμένα κάρβουνα οι παραγωγοί για την ανανέωση της άδειάς τους

Πρόβλημα έχει προκύψει για σημαντικό αριθμό παραγωγών λαϊκών αγορών, των οποίων αυτόν τον μήνα έληγε η άδειά τους και κινδυνεύουν να τη χάσουν, χωρίς δική τους ευθύνη.

Αιτία η αιφνιδιαστική, όπως λένε, ενημέρωσή τους από τις αρμόδιες αρχές ότι θα πρέπει να προσκομίσουν αριθμό Μητρώου Αγρότη και φετινό ΟΣΔΕ, τη στιγμή που υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την εξασφάλιση των δύο αυτών συνθηκών.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ), Παντελής Μόσχος, «περιμένουμε κάποιες διευκρινίσεις από το ΥΠΑΝ. Έχουμε πρόβλημα, διότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τις άδειές μας.

Μας είπαν ότι προσωρινά, για δύο – τρεις μήνες, όποιες άδειες λήγουν θα μπορούν να ανανεώνονται με την προσκόμιση του περσινού ΟΣΔΕ (2022). Περιμένουμε να βρεθεί οριστική λύση για το θέμα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί ζητούν να αλλάξει και η πρόβλεψη του νόμου που αφαιρεί την άδεια σε όποιον καθυστερήσει να καταβάλει το τέλος του ημερήσιου δικαιώματος.

«Εμείς έχουμε ζητήσει να μεταβιβάζονται οι οφειλές στην εφορία και όχι να αφαιρείται η άδεια από τον παραγωγό αν καθυστερήσει λίγους μήνες να πληρώσει, είναι ακραία αυτή η πρόβλεψη», εξήγησε ο κ. Μόσχος.

Ο παραγωγός στη λαϊκή, Χρήστος Δανιηλόγλου, ανέφερε σχετικά: «Μας λένε ότι χρειάζεται αριθμός μητρώου από το ΜΑΕΕ για να ανανεώσουμε τις άδειές μας που λήγουν. Όμως, μέχρι να καταθέσουμε την αίτηση μεσολαβεί ένα διάστημα που μπορεί εν τω μεταξύ να χάσουμε την άδεια. Για παράδειγμα, η δική μου άδεια έληγε 27 Ιουνίου και μου ζητήθηκε αριθμός Μητρώου Αγρότη.

Δεν γνωρίζαμε ότι θα μας ζητηθεί κάτι τέτοιο, υπήρχε ενημέρωση ότι εφόσον θεωρήσαμε την άδειά μας για μια πενταετία, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε κάποια άλλη ενέργεια. Για να πάρεις ΜΑΕ πρέπει να έχεις κάνει και φορολογική δήλωση. Βάσει του νέου νόμου (σ.σ. που ψηφίστηκε το 2021 και τέθηκε σε ισχύ το 2022) είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις άδεια αν τη χάσεις.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν συνάδελφοι που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν το ΟΣΔΕ χωρίς δική τους ευθύνη, καθώς το σύστημα καθυστέρησε να ανοίξει».