Λακωνία: Το έντομο Spodoptera frugiperda «πονοκεφαλιάζει» τους παραγωγούς

Νέα προβλήματα προστέθηκαν στους παραγωγούς της Λακωνίας μετά την επιβεβαιωμένη εμφάνιση του εντόμου Spodoptera frugiperda. Ο εν λόγω επιβλαβής οργανισμός είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο λεπιδόπτερο, το οποίο προκαλεί σημαντικές ζημιές σε μεγάλος εύρος καλλιεργειών (καλαμπόκι, βαμβάκι, κράμβες, μηδική, ντομάτα, καλλωπιστικά φυτά κ.ά.) και αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως έγινε γνωστό, τον Ιανουάριο του 2023 ανακοινώθηκε η πρώτη διαπίστωση της παρουσίας του Spodoptera frugiperda στην Κύπρο, ενώ πρόσφατα (σ.σ. καλοκαίρι 2023) επιβεβαιώθηκε η παρουσία του στη χώρα μας, στις ΠΕ Λακωνίας, Ανατολικής Αττικής και Λασιθίου, στο Δίκτυο Φερομονικών Παγίδων του Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων.

Τι λέει η ΔΑΟΚ

Από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, ο Γιώργος Ρουμελιώτης μάς ενημερώνει ότι «πρόκειται για μία πεταλούδα που προσβάλλει πιο πολύ τους καρπούς στις πιπεριές και στις μελιτζάνες. Πιο συγκεκριμένα, η προνύμφη της τρέφεται με το φύλλωμα ή τον καρπό. Επίσης, στοχεύει στα χρυσάνθεμα, το καλαμπόκι και άλλα είδη φυτών».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, το έντομο έχει εντοπισθεί σε διάφορες περιοχές, όπως το Γύθειο, η Λυκόβρυση και οι Μολάοι, μέσα από τη διαδικασία της τοποθέτησης παγίδων. «Πλέον, για να διακινούνται αυτοί οι καρποί θα πρέπει να εγγραφούν σε ένα μητρώο και για να πουληθούν θα πρέπει να εκδοθεί φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Στο εξής, θα υπάρχει ένας γεωπόνος που θα είναι υπεύθυνος να ελέγχει πριν πουληθεί οτιδήποτε, ώστε να προλάβουμε οποιαδήποτε πιθανότητα εξάπλωσης. Ο έμπορος, πριν αγοράσει, θα πρέπει να ζητά το διαβατήριο», λέει ο ίδιος, εξηγώντας: «Η τρύπα που ανοίγει στον καρπό είναι η μεγαλύτερη ένδειξη ότι υπάρχει το έντομο. Η πιθανότερη προέλευση είναι η Αφρική».

Σύμφωνα με τον EPPO, τον Ιούνιο 2019, η φυτοϋγειονομική αρχή της Αιγύπτου, στο πλαίσιο των επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών σε δίκτυο φερομονικών παγίδων, ανακοίνωσε την πρώτη διαπίστωση της παρουσίας του Spodoptera frugiperda στην περιοχή της. Το 2020, το έντομο εμφανίστηκε σε Συρία, Ιορδανία και Ισραήλ, ενώ ακολούθησαν τα Άδανα της Τουρκίας το 2022.

Το πρόβλημα ίσως επιδεινωθεί εάν δεν υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι, αφού, όπως ανακοίνωσε η ΔΑΟΚ Λακωνίας, οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αφθονία των φυτών ξενιστών θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση του εντόμου.