Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι βάζουν φρένο στις ελληνοποιήσεις με το «Artemis»

Ο Γιώργος Ζδάνης (αριστερά) με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Σέρκο Χαρουτουνιάν.

Πάνω από 200 Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, όλοι τους μέλη των συνεταιρισμών «ΘΕΣγάλα» και «Γάλα Ελλάς», χτυπούν την παρανομία στο γάλα, μετέχοντας στο πιλοτικό πρόγραμμα «Αrtemis Plus» κατά των ελληνοποιήσεων κτηνοτροφικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε προ ημερών στο περίπτερο του στην 85η ΔΕΘ και, όπως τονίστηκε, πρόκειται για τη νέα αναβαθμισμένη εκδοχή του συστήματος καταγραφής των ισοζυγίων γάλακτος, που επί της ουσίας αφαιρεί πλήρως την ανθρώπινη εμπλοκή σε όλη τη διαδικασία, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Για την εφαρμογή του προγράμματος μίλησε στην «ΥΧ» το μέλος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και αντιπρόεδρος του ΘΕΣγάλα, Γιώργος Ζδάνης: «Με το αναβαθμισμένο σύστημα Artemis Plus καταγράφουμε σε καθημερινή βάση τις ποσότητες γάλακτος που παράγουμε σε πραγματικό χρόνο, καθώς ο μηχανισμός καταγράφει από το βυτίο, όταν αυτό φτάνει στη φάρμα, μέχρι τον κωδικό της εκτροφής και τις παγοκολόνες που αποκτούν τον δικό τους κωδικό.

Όλα αυτά τα στοιχεία ανεβαίνουν στο σύστημα. Ταυτόχρονα, το αντίγραφο της κίνησης προωθείται στον παραγωγό, στη βιομηχανία και στον ΕΛΟΓΑΚ. Έτσι, αποφεύγεται κάθε πιθανότητα παρατυπίας, προστατεύουμε το προϊόν, ενώ στόχος μας είναι η προστιθέμενη αξία του προϊόντος».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η επιλογή των κτηνοτρόφων έγινε λόγω της εξωστρέφειας και της έντονης δράσης των διοικήσεων των Συνεταιρισμών “ΘΕΣγάλα” και “Γάλα Ελλάς” και της δυναμικής που έχουμε στην αγορά γάλακτος. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τυπικά πέρυσι τον Οκτώβριο, αλλά άρχισε να εφαρμόζεται πλήρως στις αρχές του έτους. Όπως όλα δείχνουν, θα επεκταθεί σε όλες τις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες. Ελπίζουμε να βάλουμε ένα φρένο στις ελληνοποιήσεις προϊόντων, που τόσο μας ταλαιπωρούν», καταλήγει ο κ. Ζδάνης.