Το Leader περιμένει η Λαμπιδώ

Η Λαμπιδώ ή Λαμπιτώ ήταν κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Λεωτυχίδη. Ήταν μια χειραφετημένη και δραστήρια Λακώνισα του 5ου αιώνα π.Χ., η οποία ήθελε τις γυναίκες δυναμικές και δραστήριες στα κοινά δρώμενα και σε καμία περίπτωση περιορισμένες στις αμιγώς στατικές οικιακές εργασίες. Το όνομά της εμπνεύστηκε ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Αγροτικών προϊόντων, που δραστηριοποιείται στη Σκάλα Λακωνίας.

Όπως μας δήλωσε η πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ρίτα Μπουφίδη, «ο συνεταιρισμός ξεκίνησε μέσα στην κρίση το 2013 και φυσικά στην πορεία τα προβλήματα ήταν αρκετά. Επικεντρωθήκαμε στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων και στο ξεκίνημα βρεθήκαμε 25 γυναίκες που, με βάση αγνά υλικά της περιοχής, κατασκευάσαμε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικεράκια». Φυσικά ο στόχος δεν είναι η πλήρης οικονομική ανεξαρτησία, αλλά ένα συμπληρωματικό εισόδημα μέσα σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Στην πορεία, και συγκεκριμένα το 2015, η Ρίτα Μπουφίδη ανέλαβε την προεδρία με στόχο, μεταξύ άλλων, την εξεύρεση ενός προγράμματος που θα δώσει στήριξη στην παραγωγή. «Τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εργαλεία που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αφού είναι ανέφικτο να βρούμε τα χρήματα που θα καλύπτουν τη δική μας συμμετοχή», σημειώνει. Και συμπληρώνει: «Περιμένουμε πλέον το Leader για να τρέξουμε κάποιο πρόγραμμα που θα ταιριάζει στις δικές μας δυνατότητες». Ο δρόμος για την επιτυχία σίγουρα είναι δύσκολος, αλλά όλες ελπίζουν ότι η επιτυχία θα έρθει εάν συνεχιστεί η προσπάθεια.