Μ. Λέγγας: Συνεργατισμός – Ο τρόπος καταπολέμησης της κρίσης

Μ. Λέγγας: Συνεργατισμός – Ο τρόπος καταπολέμησης της κρίσης

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι μέλη συνεταιρισμών. Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις παρέχουν πάνω από 100.000.000 θέσεις εργασίας, 20% περισσότερες από αυτές που προσφέρουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Οι 300 μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον κόσμο κατά το 2009, παρά την ύφεση, παρουσίασαν αύξηση στην ανάπτυξή τους κατά 14%, αντιπροσωπεύοντας σε όλους τους τομείς της οικονομίας έναν κύκλο εργασιών 1,1 τρισ. δολαρίων ίσο με αυτό της δέκατης οικονομίας στον κόσμο, της Ισπανίας. Παρά την ύφεση, η αύξηση του κύκλου εργασιών τους συνεχίζεται. Το 2011, ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 2 τρισ. δολάρια. Το 2012, ο ΟΗΕ προώθησε τη δημιουργία συνεταιρισμών ως τρόπο καταπολέμησης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες, διάφορα οικονομικά κέντρα προσπάθησαν να αλλοιώσουν την αξία του συνεργατισμού στη χώρα μας. Ο Έλληνας αγρότης έχασε την πίστη του στο συνεταιριστικό κίνημα, οδηγήθηκε σταδιακά στην απομόνωση, πίστεψε στην ιδιωτικοποίηση, ξέχασε την ιστορία των προγόνων του (Τσελιγκάτα, Αμπελάκια κ.ά.). Στις αρχές του 2000, από αγρότης έγινε επενδυτής στο χρηματιστήριο, έσπρωξε τα παιδιά του μακριά από τη γη του, έκανε άστοχες επενδύσεις, ανέθεσε την καλλιέργειά του σε ξένα (φθηνά για την τότε εποχή) εργατικά χέρια και με μαθηματική ακρίβεια χρεοκόπησε.

Σήμερα, στην Ελλάδα των μνημονίων, τα παιδιά του είναι άνεργα, η γη του υποθηκευμένη και αυτός μόνος, γερασμένος, απροστάτευτος. Ακούει, διαβάζει ότι θα πρέπει να φτιάξει Ομάδες Παραγωγών, να εκσυγχρονιστεί, αλλά μένει στάσιμος και άπραγος. Γιατί;

Γιατί έχει χάσει την πίστη του στην Ιδέα. Στην Ιδέα του Συνεργατισμού. Τι είναι οι Ομάδες Παραγωγών; Οι Συντροφιές στα Αμπελάκια, τα Τσελιγκάτα και η Ναυτιλιακή Συνεργασία είναι. Μια έξοδος υπάρχει από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση. Να πιστέψουμε πάλι στις αξίες και στις αρχές του συνεργατισμού. Ας κάνουμε αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας υπό τουρκικό ζυγό, μια «Συντροφιά» και ας τη λένε οι σοφοί «Ομάδα Παραγωγών».

Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή «7 grapes»