Λείπουν 20.000 εργάτες από τη Δυτική Ελλάδα

Αγώνας δρόμου για την εξεύρεση εργατών γης

Λιγότεροι κατά 20.000 είναι οι εργάτες γης στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, όπως καταγράφηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η κάλυψη των αναγκών της πρωτογενούς παραγωγής.

Η αναζήτηση εργατικών χεριών, για να μαζέψουν τα αγροτικά προϊόντα, να αποθηκεύουν, αλλά και να μεταφέρουν με τα οχήματα τη συγκομιδή, είναι συνεχής και αγωνιώδης, με τους παραγωγούς να μένουν με σταυρωμένα χέρια, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις εργασίες τους.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να το εντάσσει στα θέματα προς συζήτηση στη χθεσινή της συνεδρίαση (Πέμπτη 24 Νοεμβρίου).

Όπως είναι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν φορτωμένα τα δέντρα τους με ελιές και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή, αφού οι εργάτες που χρειάζονται είναι περισσότεροι από αυτούς που είναι διαθέσιμοι.

Εξάλλου, όπως τονίζουν και ελαιοπαραγωγοί από την Αιτωλοακαρνανία, και την περσινή χρονιά με τη μισή κιόλας παραγωγή δεν κατάφεραν να μαζέψουν όλη την παραγωγή τους. Μάλιστα, πολλοί ελαιοπαραγωγοί έχουν αυξήσει τα ημερομίσθια, αλλά και πάλι οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι.

Ωστόσο, η σημαντική έλλειψη εργατικών χεριών επηρεάζει πολλές άλλες καλλιέργειες στη Δυτική Ελλάδα, όπως η φράουλα, η οποία έχει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί αναγκάζονται να μειώσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις για να μη μείνουν αμάζευτες στα χωράφια.

Τις επόμενες ημέρες φτάνουν εργάτες

Σύμφωνα με την καταγραφή των αναγκών που έγινε από την Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας το έλλειμμα των 20.000 εργατών γης αφορά το σύνολο των καλλιεργειών, ωστόσο, αυτή την περίοδο προέχει η εξεύρεση εργατών που θα μαζέψουν τις ελιές. Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, η περιφέρεια έχει ήδη προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα. Υπογράμμισε, δε, πως τις επόμενες ημέρες ξεκινούν να φτάνουν εργάτες γης σε διάφορες αγροτικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και οι οποίοι θα μείνουν σε καταλύματα που έχουν φροντιστεί, ενώ θα εργαστούν παίρνοντας τους μισθούς και τα εργόσημα που τους αναλογούν με βάση τον νόμο.

«Για να μπορέσει η περιφέρεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατών γης, χρειάστηκε μία συντονισμένη και οργανωμένη δουλειά, με διαβουλεύσεις και συζητήσεις και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

Οι συζητήσεις αυτές είχαν να κάνουν με την κατάθεση προτάσεων σχετικά με τις εκτιμήσεις των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, αλλά και με τη διαδικασία της μετάκλησης για την περίοδο 2023-2024», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος και πρόσθεσε:

«Σχεδιάζουμε και ετοιμάζουμε έναν πλήρη φάκελο που επιχειρεί να δώσει λύσεις σε όλα τα επίπεδα για τους εργάτες γης και τον οποίο θα εκπονήσει η περιφέρεια. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση παρεμβάσεων, προκειμένου να έρθουν εργάτες γης από διάφορες περιοχές της χώρας για να καλύψουν τουλάχιστον αυτή την εποχή τα προβλήματα που ανακύπτουν με την ελαιοσυγκομιδή».