Λειψυδρία και αποζημιώσεις για μισοκαρπία πατάτας Νάξου, τα θέματα συζήτησης Καπούνη και Λυκουρέντζου

Με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ε.Λ.Γ.Α.), Ανδρέα Λυκουρέντζο, συναντήθηκε στην Αθήνα, την Τρίτη 21 Μαΐου 2024, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Στη, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, συζήτηση που έλαβε χώρα, ο Δ. Καπούνης αναφέρθηκε σε ζητήματα που απασχολούν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Νάξου.

Ειδικότερα, ανέλυσε διεξοδικά το σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας που ταλανίζει το νησί μας. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως εξ αιτίας του προβλήματος αυτού η θερινή παραγωγή της περίφημης Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. θα είναι φέτος μειωμένη σχεδόν κατά 60% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ τον Σεπτέμβριο οι παραγωγοί δεν πρόκειται καν να φυτεύσουν πατάτες καθώς δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ποσότητες νερού για να τις ποτίσουν.

Μάλιστα, ακριβώς επειδή η καλοκαιρινή παραγωγή της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. θα πέσει λίγο περισσότερο από το μισό (μισοκαρπία), ο Δ. Καπούνης ζήτησε από τον κ. Λυκουρέντζο την ένταξη της μισοκαρπίας στις αγροτικές αποζημιώσεις, για την εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.

Επίσης, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε και την ανάγκη να καταβληθούν τα ασφάλιστρα στους παραγωγούς όσον αφορά τόσο στο ζωικό κεφάλαιό τους όσο και στη γη τους.

Ο Δ. Καπούνης κατέστησε σαφές στον κ. Λυκουρέντζο ότι ο Ε.Λ.Γ.Α. στεκόταν πάντοτε στο πλευρό των παραγωγών της Νάξου και πως οι τελευταίοι είναι απόλυτα ευχαριστημένοι από τη συνεργασία μαζί του, ενώ αναμένουν τη στήριξή του και αυτή τη χρονιά.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Λυκουρέντζος άκουσε προσεκτικά τις εισηγήσεις του Δ. Καπούνη και ήταν θετικός στο να αναδείξει τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου αποχώρησε πολύ ευχαριστημένη από τη συζήτηση με τον κ. Λυκουρέντζο, ενώ ενημερώθηκε πως από την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 θα βρίσκεται στη Νάξο κλιμάκιο του Ε.Λ.Γ.Α., με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου του Ε.Λ.Γ.Α., Δημήτρη Μπόλο, το οποίο θα καταγράψει τα προβλήματα των παραγωγών του νησιού και θα συντάξει τη σχετική έκθεση.

Σημειώνεται, ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ετοιμάζει, από τη μεριά της, το δικό της υπόμνημα για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα της Νάξου, στο οποίο θα συμπεριλάβει την έκθεση που θα ετοιμάσει το κλιμάκιο του Ε.Λ.Γ.Α. και θα το αποστείλει την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.