Λεμόνι: Πιέζουν ασφυκτικά οι εισαγωγές από Τουρκία

Οι αδιάλειπτες εισαγωγές τουρκικού λεμονιού σε τιμές τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα κόστη της εγχώριας καλλιέργειας, πολύ περισσότερο φέτος που το εθνικό νόμισμα της γείτονος έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση με το δολάριο, έχουν φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους παραγωγούς. Ήδη, οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στα 35-42 λεπτά σε Αιγιάλεια και Κορινθία μέσα σε μόλις τρεις μέρες, όταν την προηγούμενη Δευτέρα ήταν 40-45 λεπτά.

«Αχτίδα φωτός» για τους λεμονοπαραγωγούς, από τα παράδοξα σε σχέση με τις δύσκολες ώρες που διέρχεται το σύνολο της κοινωνίας, διαφαίνεται τις τελευταίες μέρες που, λόγω του δεύτερου lockdown, οι καταναλωτές επιλέγουν περισσότερο τα σούπερ μάρκετ για τις αγορές των οπωροκηπευτικών μαζί με τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με τα τελευταία να φαίνονται να αυξάνουν εξαιτίας αυτού τις παραγγελίες τους στα συσκευαστήρια με τα οποία συνεργάζονται.

Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πήγασος Αγροδιατροφή, Θοδωρής Κοκιούσης, «αυτό που ισχύει σε ευρεία κλίμακα είναι ότι λόγω των εισαγωγών από την Τουρκία, ασκείται σημαντική πίεση. Αυτό το δεδομένο έχει φέρει το προϊόν σε πολύ χαμηλές τιμές για τέτοια περίοδο, εδώ στην Αιγιαλίτιδα ζώνη, από Αίγιο μέχρι και Κορινθία. Οι εισαγωγές πραγματοποιούνται σε εξευτελιστική τιμή, ιδιαίτερα ανταγωνιστική, σε μια χρονιά μάλιστα που το κόστος καλλιέργειας για τους Κορίνθιους παραγωγούς ήταν πιο αυξημένο λόγω της ανομβρίας, που αύξησε τις ανάγκες άρδευσης για ποτίσματα».

Για μια αγορά γεμάτη από τουρκικό λεμόνι που φτάνει ετοιμοπαράδοτο ακόμα και στα 50 λεπτά έκανε λόγο από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, Χρήστος Γεώργας. Οι παραγωγοί έχουν περιθώρια να κρατήσουν για εβδομάδα ακόμη τα λεμόνια και αυτό κάνουν, σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στις πιέσεις για περαιτέρω πτώση της τιμής. Ο συνεταιρισμός με επιστολή του στους τοπικούς βουλευτές ζητάει την παρέμβασή τους, επισημαίνοντας την ανάγκη επισταμένων και συστηματικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά την εισαγωγή τουρκικών λεμονιών.

«Δεν μπορεί η Βουλγαρία να εντοπίζει φορτία με υπολείμματα και εδώ η σφραγίδα να θεωρείται έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι πιο εντατικοί και όσον αφορά την επισήμανση της προέλευσης των λεμονιών που πωλούνται στην αγορά.